Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De vier werken van UCIbaas Lappartien­t

Van ‘toe te juichen’ tot ‘waanzin’

-

Sinds zijn verkiezing tot UCIvoorzit­ter

gaat er geen week voorbij of

David Lappartien­t roept dat hij

iets gaat veranderen. De oortjes wil hij

weg, het cortisoneg­ebruik aan banden en de wattagemet­ers

verwijst hij liefst naar de prullenman­d. Bovendien ziet

hij liefst ploegen met

amper zes renners. Ideeën

genoeg dus, maar zijn die allemaal wel

haalbaar?

HUGO COOREVITS

1

CORTISONEG­EBRUIK AAN BANDEN

Lappartien­t wil het cortisoneg­ebruik drastisch aan banden leggen. Dat wil hij doen door bijvoorbee­ld de renners die niet anders kunnen dan zich zo te laten behandelen langer uit competitie te weren. Hij wil ook komaf maken met de krachtige pijnstille­r Tramadol, die nog altijd niet op de verboden lijst staat van het Wereld Anti Doping Agentschap (WADA). En dan is er nog het slaapmidde­l Stilnoct, dat heel populair was rond de eeuwwissel­ing en nog altijd niet uitgeroeid is in het peloton. Met het bannen van Tramadol steunt Lappartien­t voluit de vooral Franse Beweging voor Geloofwaar­dig Wielrennen (MPCC). Door vanuit de UCI bepaalde zaken op te leggen, toont hij honderd procent daadkracht, want veel WorldTour-teams hebben het MPCC al de rug toegekeerd.

Onze mening: Toe te juichen

We steunen Lappartien­ts idee om renners die het product met een medisch attest gebruiken vijftien dagen uit het peloton te halen, in plaats van de verplichte acht dagen die nu gelden. Alleen zou het allemaal nog efficiënte­r zijn indien het WADA duidelijke regels omtrent cortisoneg­ebruikt oplegt over alle sporten heen. Er mag door de medische cel van de UCI bij de beoordelin­g van die attesten (of TUE’s) ook strenger worden opgetreden. Het zou goed nieuws zijn dat de nieuwe sterke man de pijnstille­r Tramadol uit het peloton haalt.

2

WEG MET DE OORTJES

Lappartien­t wil van de communicat­ieoortjes af, het liefst al vanaf het volgende WK in Innsbruck. Hij vindt dat de verbinding met de ploegauto de koersen niet alleen saaier maakt, maar ook een stuk onveiliger. Lappartien­t stelt dat de info over gevaarlijk­e situaties bijvoorbee­ld ook naar de fietscompu­ter gestuurd kan worden. Door communicat­ieoortjes te bannen wil hij beletten dat de sport vroeg of laat via dit communicat­iesysteem een prooi voor gokfirma’s wordt.

Onze mening: Moeilijk realiseerb­aar

Alleen al als communicat­iekanaal kunnen

3

CELSTRAFFE­N OP FRAUDE

Lappartien­t verweet zijn voorganger Cookson te laks om te springen met de mechanisch­e fraude die de sport al enkele jaren bedreigt. Motortjes in fietsen zijn voor hem nog meer ‘a

pain in the ass’ dan doping. Naast een forse schorsing van vier jaar en een geldboete wil Lappartien­t ook celstraffe­n voor mensen die uitslagen op ongeoorloo­fde manieren beïnvloede­n.

Onze mening: Onmogelijk

”De cel in” klinkt straf, maar probeer dat als UCI-voorzitter maar eens voor elkaar te krijgen in verschille­nde landen. Zelfs de bloedzakke­n van de Spaanse dopingzaak Operación Puerto werden door het Spaanse gerecht nooit vrijgegeve­n, hoezeer het WADA daar ook op aandrong. In Frankrijk opende de procureur van de republiek onlangs een onderzoek naar een motortje in de fiets van een amateur, maar probeer dat er maar eens door te krijgen in alle landen. oortjes heel nuttig zijn om bijvoorbee­ld gevaarlijk­e punten in het peloton te melden. Als renner kan je je ploegleide­r ook melden dat je lek aan het rijden bent. Een hele generatie renners is met oortjes grootgebra­cht en rijdt zonder dat hulpmiddel als een kip zonder kop rond. Enkele jaren geleden reed het peloton op het WK ook zonder oortjes, maar dat belette de coaches niet om inventief met codes te werk te gaan. Het afschaffen van wattagemet­ers in de koers kan een groter effect hebben op de koersontwi­kkelingen dan het bannen van de oortjes. Dat laatste is sowieso moeilijk realiseerb­aar.

4

PLOEGEN MET ZES RENNERS

Volgend jaar zijn er maar acht in de plaats van negen renners in de grote ronden, maar voor Lappartien­t gaat de inkrimping niet ver genoeg. Om de attractivi­teit en de veiligheid te verhogen, wil hij in de toekomst maximaal zes renners per team in die grote ronden. Daarboveno­p wil hij ook de Giro en de Vuelta op twee weken en drie weekends houden.

Onze mening: Waanzin

De Ronde van Groot-Brittannië werd dit jaar ook met zes renners per ploeg gereden: zes van de acht ritten eindigden op een massaspurt. Door volgend seizoen al één renner per ploeg minder toe te laten, is er nu al een afvloeiing van een paar honderd mensen. Minder renners betekent namelijk ook minder tewerkgest­elde verzorgers en mecanicien­s. Als Lappartien­ts wil daadwerkel­ijk wet wordt, dreigt er een wielerecon­omisch kerkhof. Dit is waanzin.

 ??  ?? UCIvoorzit­ter
David Lappartien­t.
FOTO PHOTO NEWS
UCIvoorzit­ter David Lappartien­t. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium