Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik wil op het podium staan”

Niels Vandeputte sneller dan v erwacht hersteld van zware voetblessu­re

- KAREL LEMMENS

Niels Vandeputte trekt met grote ambities naar het EK in Tabor. Aanvankeli­jk leek het erop dat de junior uit Brecht na een zware voetblessu­re in de zomer pas rond deze tijd zijn rentree zou maken in het veld. Maar kijk, zondag behoort hij tot de favorieten voor de Europese titel.

“Het is allemaal veel sneller gegaan dan ik durfde te dromen”, zegt de tweedejaar­sjunior van IKO-Beobank. “In juli liep ik tijdens een stage met een nationale selectie in de Ardennen een zware voetblessu­re op, toen ik net voor een duik in het water met mijn voet in een scherp voorwerp trapte. Ik moest weken in het gips en heel mijn voorbereid­ing draaide in de soep. De verwachtin­g was dat ik pas eind oktober competitie­klaar zou geraken. Gelukkig bleek die prognose er ver naast. Mijn voet kon al vrij snel uit het gips. Daardoor kon ik veel vlugger dan voorzien de fietstrain­ing hervatten. Toen mijn kinesist vaststelde dat het prima verliep, gaf hij me groen licht om begin oktober in Neerpelt te testen tijdens een wedstrijd. Hoewel ik helemaal achteraan moest starten, behaalde ik er meteen een zevende plaats. Ver boven mijn verwachtin­gen. Heel anders verging het me een weekend later in Meulebeke. Daar liep het veel stroever, waardoor ik me vragen stelde. Was ik toch niet te vroeg herbegonne­n?”

Winst in Rosmalen

Die twijfel werd echter snel van tafel geveegd. “Enkele dagen later op training had ik plots een supergevoe­l in de benen. Ook het lo- pen, dat aanvankeli­jk een beetje voor hinder zorgde, vlotte veel beter. Dat goede gevoel werd in wedstrijde­n bevestigd. Ondanks pech werd ik vierde in Kruibeke. In Koksijde kwam ik in de start ten val en werd ik veroordeel­d tot een lange inhaalrace. Op het veeleisend­e parcours werd ik uiteinde- lijk tiende en dat volstond om een selectie voor het EK te versieren. Vorig weekend stelde ik vast dat het met mijn conditie alsmaar beter gaat. Zaterdag won ik in Rosmalen voor de Nederlande­r Ryan Kamp en de Tsjech Tomas Kopecky: geen tweederang­srenners. In Ruddervoor­de werd het een mooie derde plaats. Het sterkt me in de overtuigin­g dat ik een podiumplaa­ts mag ambiëren, mits een goeie start en zonder pech. Maar als dat niet lukt, is er niets verloren. Het is nog altijd maar begin november, ik krijg nog kansen genoeg om me te bewijzen.”

 ?? FOTO NBEN ?? Niels Vandeputte: “Als het in Tabor niet lukt, is er niets verloren.”
FOTO NBEN Niels Vandeputte: “Als het in Tabor niet lukt, is er niets verloren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium