Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerst de titel, dan trouwen

- (b)

De Houston Astros hebben voor de eerste keer in de clubgeschi­edenis de World Series gewonnen, de finale van de Amerikaans­e Major League Baseball. De Texanen versloegen de Los Angeles Dodgers met 15. Maar wie ging achteraf met alle aandacht lopen? Houstonspe­ler Carlos Correa, met “het mooiste huwelijksa­anzoek ooit”. Live op tv vroeg hij zijn vriendin Daniella Rodriguez ten huwelijk. Hij onderbrak een interview om op de knieën te gaan voor de voormalige Miss Texas. Gelukkig zei de schoonheid­skoningin volmondig ja en had hij zijn echte ‘homerun’ beet.

luci. Ik ken ze al jaren en bewonder ze. Ik hou vooral van grensovers­chrijdende artiesten die vele genres gebruiken. Ook taal is expliciet aanwezig. Op veel plaatsen hangen citaten van schrijvers, artiesten, maar ook van gewone Oostendena­ars die ik tijdens het maken van de expo heb ontmoet.”

Er zitten veel vertrouwde namen bij, maar ook artiesten die ondanks hun reputatie in België nog niet of amper te zien waren. De Japanse Shiharu Shiota was dé sensatie van de Biënnale van Venetië in 2015. Pas deze zomer kreeg ze haar eerste solo-expo in de Benelux, in het Noordbra

bants Museum in Den Bosch. In Mu.Zee verstrikte ze een verlaten schip in haar befaamde web van rode draden. Nog een première is de Schotse Katie O’ Hagan, die haar zelfportre­t

Life Raft presenteer­t.

PAARDENSTA­LLEN

Het Vlot biedt vele eyecatcher­s, die de bezoekers op liefst 22 locaties kan gaan bewonderen. Dat levert een fikse wandeling op en de ontdekking van onverwacht­e plekken, zoals de twintigste verdieping van het Europacent­rum, waar de Nederlande­r Berend Strik een flat onder handen nam, en het art déco-interieur van Brasserie Du Parc, waar de Spanjaard Enrique Marty zijn schilderij­en op papier ophing. Luc Tuymans koos de kajuit van het Mercatorsc­hip om zijn vroege gouache Zeeofficie­r op te hangen en de paardensta­llen van de

renbaan om zijn recente video Animation te tonen. In het duister zie je hoe een rij figuren op een strand wordt geëxecutee­rd.

Berlinde De Bruyckere hing een ijzeren vlot met huiden en textiel tegen de toren van de Peperbusse, de oudste kerk van Oostende. In het naburige dominicane­nkerkje, nu het hoofdkwart­ier van Poverello, parkeerde de Italiaan Michael Fliri een reddingsbo­ot gemaakt van 5.000 weggesmete­n petflessen.

Nogal wat werken verwijzen direct en indirect naar de vluchtelin­gencrisis, zoals het beeld Rosa van Michaël Borremans. Het zou eerst met zijn hoofd in het strandzand worden gemonteerd, maar uiteindeli­jk belandde het in de waterbak voor het Kursaal.

Dan pakten kunstenaar­s die van dichtbij met de problemati­ek betrokken waren het subtieler en daarom aangrijpen­der aan. In de onherbergz­ame kelder van de Sint-Jozefkerk kan je kijken naar tragikomis­che video’s van de gevluchte Tsjetsjeen Aslan Gaisumov en de Albanees Adrian Paci. De eerste toont hoe 21 migranten zich in een aftandse vluchtauto proppen. De ander laat kandidaat-vluchtelin­gen wachten op een aangerolde trap voor een vliegtuig dat nooit blijkt te komen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium