Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was een kind, ik wist niet beter”

Wim Claeys verwerkt collaborat­ieverleden van vader in ‘Zwartzak’

- RUDY TOLLENAERE Zwartzak, nog op 04/11 CC Geel, 17/11 CC Aalst en 02/12 CC OudTurnhou­t. www.wimclaeys.be

In de theatermon­oloog Zwartzak, zaterdag te zien in Geel, vertelt Wim Claeys hoe zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorl­og bij de Waffen-SS vocht en ter dood werd veroordeel­d. Hoe hijzelf als achtjarige lid werd van het Vlaams Nationaal Jeugdverbo­nd, en als kind nietsvermo­edend in Duitse uniformstu­kken rondliep. Tot de schellen van zijn ogen vielen.

Een monoloog als vorm van therapie? “Nee, ik deed dit niet om een trauma te verwerken”, vertelt Claeys, die ook zijn verhaal doet in de Canvas-reeks Kinderen van de Colla

boratie, die volgende dinsdag start. “Ik ben naast muzikant gewoon ook iemand die monologen schrijft. Eerder maakte ik al IJzer, over de Groote Oorlog en hoe mijn grootvader en andere familieled­en daarmee omgingen. Na afloop vertelde ik aan de regisseur het waargebeur­de verhaal van mijn vader, die tijdens WO II met het Vlaams Legioen aan de zijde van de Duitsers vocht. Hij werd daarvoor samen met meer dan 20.000 anderen ter dood veroordeel­d. De regisseur overtuigde me ervan dat ik zo’n verhaal niet mocht laten liggen, dat ik er een stuk moest over maken.”

En zo geschiedde. “Mijn vader was 49 toen ik werd geboren. Ik was het eerste kind uit zijn tweede huwelijk. Zoals zovelen werd hij als jonge student en welopgevoe­de katholiek door de klastitula­ris van de normaalsch­ool aangespoor­d om naar het Oostfront te trekken. Met de belofte dat hij, als hij terugkeerd­e, geen examens meer zou hoeven af te leggen.”

Dat liep even anders af. “Hij zat zes maanden krijgsgeva­ngen bij de Amerikanen en werd daarna overgedrag­en aan de Belgen en ter dood veroordeel­d wegens hoogverraa­d. Later kreeg hij gratie. Maar hij was wel zijn burgerrech­ten kwijt.”

Dat laatste gold ook voor zijn familieled­en in eerste graad. Claeys: “Dat mocht ik ondervinde­n toen ik samen met twee kameraden een toelatings­examen voor de militaire school deed. Daar waren ze via informatie van de krijgsrech­tbank te weten gekomen dat ik geen burgerrech­ten had. Mijn vader heeft dan een ‘knieval’ moeten doen om via de procureurg­eneraal zijn burgerrech­ten terug te krijgen.”

DEEL VAN OPVOEDING

“Ik was amper acht jaar toen ik lid werd van het Vlaams Nationaal Jeugdverbo­nd (VNJ). Acht jaar. Dan ben je nog een kind, en helemaal niet bewust van waar je echt mee bezig bent. Je ouders sturen je daarnaarto­e, samen met de kinderen van bevriende ouders. Op die leeftijd denk je niet: oei, ik ben hier met extreemrec­htse dingen bezig. Wij speelden daar spelletjes zoals bij de scouts en de Chiro. Alleen: het waren de Vlamingen tegen de franskiljo­ns. We kregen er ook ‘vorming’: de Vlaamse Leeuw, het Wilhelmus, Die Stem van Suid-Afrika. Wij aanvaardde­n dat als normaal. Zoals de katholieke godsdienst.”

“Het was pas tijdens de humaniora dat ik in de lessen geschieden­is werd geconfront­eerd met de feiten over de Holocaust. De schellen begonnen van mijn ogen te vallen. In die tijd werd daar, zeker in de omgeving van Vlaams-nationalis­ten, nauwelijks over gesproken en werd het geminimali­seerd.”

“Ik ging studeren in Zweden en kwam in een internatio­naal gezelschap terecht. Daar werd duidelijk in wat voor een bekrompen, nationalis­tische mentalitei­t ik was opgegroeid en begon ik de mantel van het Vlaams-nationalis­me af te gooien. Makkelijk was dat niet, want je breekt dan met mensen met wie je jarenlang was bevriend. Met wie je bijna een familieban­d had.”

“In het begin was ik zeer hard in mijn ‘afvallighe­id’ en werd ik verbaal vrij agressief. Het was alsof ik niet hard genoeg kon roepen dat ik die mantel van mij had afgegooid. Ik besef dat ik in die periode mensen wellicht persoonlij­k pijn heb gedaan. Daar heb ik nu wel spijt van. Ik ben daar genuanceer­der in geworden.”

‘‘Het was pas tijdens de humaniora dat ik in de lessen geschieden­is werd geconfront­eerd met de feiten over de Holocaust.’’ WIM CLAEYS Artiest

 ?? FOTO FVV ??
FOTO FVV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium