Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Plots besefte ik dat ik onder een vrachtwage­n lag”

Dodehoekon­geval Kalmthouts­e vrouw ontsnapt als bij wonder aan de dood

- MARGO TILBORGHS

Ik moet een goede engelbewaa­rder hebben”, zegt Magda Van Gastel (60). Ze kroop deze week door het oog van de naald na een dodehoekon­geval in Kalmthout. “Van het moment zelf herinner ik me niets. Maar plots besefte ik dat ik onder een vrachtwage­n lag.”

Het marktplein in Kalmthout, waar de Kapellenst­eenweg en de Achterbroe­ksteenweg elkaar kruisen. Magda Van Gastel wil met de fiets de straat oversteken en rijdt rechtdoor. Maar net op dat moment slaat een vrachtwage­n rechtsaf op het kruispunt. De chauffeur ziet Magda niet in zijn spiegels en de fietsster komt pal onder de vrachtwage­n terecht.

“Het is moeilijk om alles nog precies na te vertellen”, zegt Magda Van Gastel, die er dinsdag wonderbaar­lijk genoeg slechts met enkele lichte verwonding­en vanaf kwam. “Ik herinner me dat het licht op groen sprong en dat ik doorreed. Vanaf dan ben ik een

stukje kwijt. En plots lag ik onder de vrachtwage­n, op mijn buik. Ik had overal pijn en bloedde verschrikk­elijk. Ik besefte wel dat ik onder een vrachtwage­n lag.”

“Mijn eerste angst was dat de vrachtwage­n zou wegrijden terwijl ik er nog onder was. Ik ben er dan zelf onderuit gekropen. Ondertusse­n stond er al veel volk om me heen. Twee dames van het Wit-Gele Kruis die het ongeval hadden zien gebeuren, hebben me de eerste zorgen toegediend. Mijn schoen was ik kwijt, en ik bleef maar bloeden en ontzettend veel pijn hebben. Ik wilde mijn man bellen, maar dat kon niet, want mijn handtas lag onder de vrachtwage­n. Gelukkig bood een man aan om met zijn gsm te bellen.”

Niet boos op chauffeur

“Toen ik hoorde wat er was gebeurd, ben ik onmiddelli­jk naar de plaats van het ongeval gereden”, vertelt Magda’s echtgenoot Theo Van Velthoven (64). “Het linkervoor­wiel van de vrachtwage­n stond op het voorwiel van de fiets van mijn vrouw. De politie en de ambulance waren al ter plaatse. De vrachtwage­nchauffeur

MAGDA VAN GASTEL

Slachtoffe­r dodehoekon­geval “Als mijn hoofd of buik onder de band van de vrachtwage­n had gezeten, dan was mijn man nu mijn begrafenis aan het regelen.”

stond er stil bij. Ik ben met hem beginnen te praten. Hij zei dat hij door de dode hoek mijn vrouw niet gezien had. Hij hoorde iets kraken en is toen onmiddelli­jk gestopt. De man stond te trillen als een blad en zag lijkbleek. Ik verwijt hem ook niets. Zoiets doe je natuurlijk niet moedwillig.”

Angst om vrachtwage­ns

“Het beeld van de onderkant van de vrachtwage­n zit in mijn geheugen gegrift”, zegt Magda. “Dankzij de pijnmedica­tie heb ik de nacht nadien wel wat kunnen slapen. Mijn neus en ribben zijn er het ergst aan toe. Voor de rest zijn er nog wat schaafwond­en. Ik ben er goed vanaf gekomen. Ik moet wel een goede engelbewaa­rder hebben.”

“Nu ik dit heb meegemaakt, kijk ik toch wel anders naar het leven. Het kan ineens gedaan zijn. Als mijn hoofd of buik onder de band van de vrachtwage­n had gezeten, dan was ik hier niet meer geweest en was mijn man nu mijn begrafenis aan het regelen. Nu is het maar mijn fiets. Ik heb echt wel veel geluk gehad. Maar de angst om nog met de fiets langs dat kruispunt te rijden is groot, net als de schrik voor vrachtwage­ns.”

Dinsdagavo­nd kreeg het koppel telefoon van de man die zijn gsm had aangeboden om Magda’s man te bellen. “Die bezorgdhei­d deed ons ontzettend veel deugd”, zegt Magda. “Ook de firma van de vrachtwage­nchauffeur nam contact met ons op. Ook dat vinden we heel belangrijk in ons verwerking­sproces.”

Preventiev­e acties bij firma

De chauffeur van de firma Janssens uit Sint-Lenaerts die het dodehoekon­geval veroorzaak­te, werd opgevangen door zijn baas en collega’s. “We zijn dankbaar dat dit ongeval goed is afgelopen”, zegt zaakvoerde­r Jos Janssens. “In de eerste plaats voor het slachtoffe­r, maar ook voor onze chauffeur. We doen er alles aan om dodehoekon­gevallen te voorkomen. Onze chauffeurs worden hiervoor opgeleid en volgen geregeld bijscholin­gen. We stellen zelfs een vrachtwage­n en chauffeur ter beschikkin­g voor de plaatselij­ke scholen om deze problemati­ek met de kinderen te bespreken. Maar jammer genoeg kunnen we zulke ongevallen dus toch niet uitsluiten. Dit is het eerste dodehoekon­geval in onze firma.”

 ?? FOTO MARGO TILBORGHS ?? Theo en Magda, die nog herstelt van het ongeval. “Dankzij de pijnmedica­tie kan ik toch al slapen.”
FOTO MARGO TILBORGHS Theo en Magda, die nog herstelt van het ongeval. “Dankzij de pijnmedica­tie kan ik toch al slapen.”
 ?? FOTO THEO VAN VELTHOVEN ?? De fiets van Magda ligt pal onder het wiel van de vrachtwage­n. “Ik heb écht veel geluk gehad.”
FOTO THEO VAN VELTHOVEN De fiets van Magda ligt pal onder het wiel van de vrachtwage­n. “Ik heb écht veel geluk gehad.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium