Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Die ons naar voren stuurde, het ongeluk in”

- (phu)

smakten tegen het asfalt. Met een levensgeva­arlijk gewonde Stig Broeckx als grootste slachtoffe­r.

“Mannen, naar voor, nu”

Even voordien was het peloton begonnen aan de Mont Rigi, bij de bekende Baraque Michel. De snelheid lag boven de 70 km per uur. Toch gaf de wedstrijdc­ommissaris de twee motards de toelating om in de afdaling het peloton voorbij te steken. Frank Van den Broecke, die met zijn motor achter zijn kompaan Geert Devos reed, benadrukt dat signaal van hogerhand. “We

hoorden: Mannen. Alle mobiele seingevers naar voor. Nu.”

Maar, klinkt het stellig bij de Koninklijk­e Belgische Wielrijder­sbond, “altijd met respect voor de wegcode en zonder de renners in gevaar te brengen”.

”Onvoorzich­tigheid”

De twee motards waren zelf zo aangedaan na de val dat ze maandenlan­g geen wedstrijde­n reden. “Uit respect voor de slachtoffe­rs.” Onlangs moesten ze voor het Belgische Arbitrageh­of voor de Sport verschijne­n. Tot diep in de nacht, zo bevestigen hun advocaten, werd gediscussi­eerd in welke mate ze verantwoor­delijk waren voor het zware ongeval. “Je zit met een wat schizofren­e situatie”, zegt advocaat Henk De Kesel. “Wat er op briefings van zo’n wielerweds­trijd gezegd wordt, strookt eigenlijk niet met de échte verkeersco­de. Eigenlijk zou wettelijk geen enkele wielerweds­trijd op die manier gereden mogen worden.”

Hoewel iedereen op de zitting sprak van een noodlottig­e samenloop van omstandigh­eden, worden de twee nu toch verantwoor­delijk gesteld. Het verwijt: “Onvoorzich­tig optreden en het duidelijk overtreden van de wegcode.” Hun sanctie: een verbod van een maand om als mobiele seingevers aan wielerweds­trijden deel te nemen.

Wrang gevoel

Een vonnis dat, ondanks de lichte straf, hard aankomt bij de twee motards. Vooral omdat ze zich bekocht voelen “door diegenen die beter op de hoogte moesten zijn geweest van het parcours met zijn onvoorzien­e gevaren.” Ook het gebrek aan steun is “na twintig jaar trouwe dienst” hard aangekomen. De advocate van de Koninklijk­e Belgische Wielrijder­sbond verkoos gisteren om, “zoals nochtans met alle partijen afgesproke­n”, niet te reageren.

Geert Devos gooit definitief de handdoek, Frank Van den Broecke blijft rijden. “Uit vriendscha­p voor de collega’s met wie ik twintig jaar lief en leed deelde. Men heeft ons die middag in een ongeluk gestuurd. Het ongeval had zo’n impact dat er wel een schuldige móést worden gevonden. Ze zochten een kop van Jut en dan kom je al snel bij ons uit. Maar dat maakt het vonnis niet minder oneerlijk.”

De familie van Stig was nog niet op de hoogte van het vonnis en wenste liever niet te reageren. Van den Broecke: “Er is ons altijd afgeraden om contact te zoeken met Stig en zijn familie. Dat knaagt. We zouden hen maar al te graag willen zeggen dat we dat ongeval nooit gewild hebben. En vooral ook: dat ons geen schuld treft.”

 ?? FOTO RR ?? Door de val van de motards smakten achttien wielrenner­s tegen het asfalt. Stig Broeckx raakte levensgeva­arlijk gewond.
FOTO RR Door de val van de motards smakten achttien wielrenner­s tegen het asfalt. Stig Broeckx raakte levensgeva­arlijk gewond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium