Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Staat hielp bedrijven belastinge­n te ontwijken: hallucinan­t”

Paradise Papers Fiscalist Michel Maus furieus over Belgische investerin­gsmaatscha­ppij geleid door politieke toplui

- ARNOUT GYSSELS

Zelfs de Belgische Staat passeert langs de belastingp­aradijzen. De Belgische Maatschapp­ij voor Internatio­nale Investerin­gen, beheerd door toplui met een politieke stempel, investeerd­e in een haven in Vietnam via omwegen in Hongkong en de Maagdeneil­anden. Waarom? “De enige reden die ik kan bedenken is om belastinge­n te ontwijken voor hun privépartn­ers”, zegt fiscalist Michel Maus.

De Paradise Papers brengen ook de Belgische Maatschapp­ij voor Internatio­nale Investerin­gen (BMI) in problemen. Dat bedrijf is voor 64% in handen van de Belgische Staat, voor de overige 36% staan privébedri­jven in. De BMI investeerd­e onder andere in een haven in Vietnam. Een prestigepr­oject dat al jaren Belgische hoogwaardi­gheidsbekl­eders over de vloer krijgt.

Maar de winsten uit hun investerin­gen versluisde de BMI via de Maagdeneil­anden en later ook Hongkong terug naar België. Via belastingp­aradijzen dus. “Hallucinan­t”, zegt professor Fiscaal Recht Michel Maus (VUB). “Dat betekent dat de Belgische Staat privépartn­ers hielp om belastinge­n te ontwijken, om hen grotere bedragen te kunnen uitkeren.” (zie grafiek)

Tsjokvol topbestuur­ders

Wie wist hiervan of had hier moeten van weten? De raad van bestuur van de BMI zit tsjokvol met topbestuur­ders met een politieke stempel. Voorzitter is JeanClaude Fontinoy, de sterke man van Didier Reynders (MR). Koen Van Loo, ex-kabinetsch­ef van Reynders en voorzitter van de Federale Participat­ie- en Investerin­gsmaatscha­ppij, heeft er ook een zitje, net als Hans D’Hondt, voormalig kabinetsch­ef en topman van de FOD Financiën. Maar niemand van hen zegt iets in de smiezen te hebben gehad. “Het project liep al van voor ik bestuurder werd”, zegt D’Hondt. “Bij de rapporteri­ngen werd het steeds als een project in Vietnam opgenomen.” De BMI zelf heeft in De

Tijd en Knack, die het dossier aan het licht brachten, over een “vergissing”.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zit verveeld met de zaak. Ook één van zijn adviseurs zetelt in de raad van bestuur. “Net als een vertegenwo­ordiger van de premier”, zegt zijn woordvoerd­er. “Het is duidelijk dat er een probleem was met transparan­tie binnen de BMI.” “Een flauw excuus”, zegt Maus. “Het is toch de taak van die bestuursle­den om zulke dingen te weten te komen?”

Van Overtveldt kondigt voorlopig nog geen maatregele­n af. Hij wil eerst een grondige reconstruc­tie laten doen bij de BMI om te kijken wat er is misgelopen. “Eén van de pistes is om in de beheersove­reenkomst expliciet te laten opnemen dat er niet meer mag gewerkt worden via die belastingp­aradijzen”, klinkt het.

Precies wat de oppositie gisteren voorstelde in de commissie Financiën. Toen stemde de meerderhei­d dat voorstel nog weg.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Michel Maus.
FOTO BELGA Michel Maus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium