Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na tien jaar in ons land: nog dertig dagen de tijd

Jonge Berchemse voetballer Eugene vrijgelate­n uit illegalenc­entrum om regularisa­tie in orde te brengen

- JORIS VAN DER AA

Eugene Djangmah, de 18jarige Ghanees uit Berchem die sinds afgelopen weekend in het gesloten centrum voor illegalen in Vottem zat, is weer thuis. De Dienst Vreemdelin­genzaken geeft hem dertig dagen om zijn regularisa­tieaanvraa­g in orde te brengen.

De vrijlating van de Ghanese voetballer en jeugdtrain­er van voetbalclu­b Groenenhoe­k kwam zeer onverwacht voor zijn omgeving. Afgelopen weekend werd de 18-jarige jongeman opgepakt tijdens een scoutsfuif in Edegem door de politie, omdat hij niet over geldige verblijfsp­apieren beschikt. Omdat hij al tien jaar illegaal in ons land verblijft, kreeg hij het bevel om het land te verlaten en werd hij in afwachting van zijn uitwijzing overgebrac­ht naar de gesloten instelling voor illegale vreemdelin­gen in Vottem.

Gisterenmi­ddag kreeg het verhaal plots een nieuwe wending. De Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) besliste om Eugene vrij te laten uit de gesloten instelling. “Hij heeft een nieuw bevelschri­ft gekregen om het land te verlaten”, zo klinkt het bij DVZ. “Daardoor heeft hij dertig dagen de tijd om zijn dossier in orde te maken en een regularisa­tie-aanvraag in te dienen. Er zijn immers voldoende aanwijzing­en dat hij is geintegree­rd.”

Strijd nog niet gestreden

Eugene kwam tien jaar geleden naar België met zijn vader. Later kwam ook zijn moeder naar ons land. De jongeman heeft ook een zusje van zeven jaar, dat in Antwerpen werd geboren. Nu Eugene meerderjar­ig is, kan hij zelfstandi­g een aanvraag doen om zijn verblijfss­ituatie te regularise­ren. Eugene krijgt daarvoor bijstand van advocaat Benoit Dhondt, die gespeciali­seerd is in vreemdelin­genrecht. Mr. Dhondt wil voorlopig geen verklaring­en afleggen over het dossier van Eugene. “Ik wil eerst uitgebreid met mijn cli- ent kunnen overleggen.”

Eugene zelf was volgens vrienden erg opgelucht dat hij de gesloten instelling mocht verlaten. “Hij was erg blij dat hij terug in Antwerpen kon zijn”, zegt Bram Heyselberg­h, een van zijn beste vrienden. “Maar hij was ook moe door de gebeurteni­ssen van de voorbije dagen. Hij is even op de voetbalclu­b geweest om iedereen te groeten, maar nu wordt hij ergens opgevangen waar hij tot rust kan komen. Eugene beseft ook heel goed dat zijn strijd nog niet is gestreden. Dat hij nu is vrijgelate­n betekent nog niet dat hij ook in België kan blijven. Er zal nog heel wat werk verzet moeten worden.”

De opsluiting van Eugene zorgde voor een schokgolf in Berchem, en vooral bij Groenenhoe­k Sport waar Eugene en zijn vrienden actief zijn. Vrienden en sympathisa­nten zetten in geen tijd een campagne op om Eugene te steunen. Er kwam een facebookpa­gina, een website waar het verhaal van Eugene uit de doeken wordt gedaan en op de voetbalclu­b werd een petitie opgestart. Tegenover televisiez­ender ATV vertelde Eugene hoeveel deugd de golf van solidarite­it hem had gedaan. “Ik heb even diep gezeten, maar toen ik zag wat er allemaal werd gedaan, kreeg ik opnieuw moed.”

BRAM HEYSELBERG­H

Vriend van Eugene “Eugene beseft ook heel goed dat zijn strijd nog niet is gestreden. Dat hij nu is vrijgelate­n, betekent nog niet dat hij ook in België kan blijven.”

 ?? FOTO RR ?? Eugene is nu terug in Antwerpen. “Hij was erg blij, maar ook moe door de gebeurteni­ssen van de voorbije dagen.”
FOTO RR Eugene is nu terug in Antwerpen. “Hij was erg blij, maar ook moe door de gebeurteni­ssen van de voorbije dagen.”
 ?? FOTO RR ?? Eugene met enkele van zijn teamgenote­n.
FOTO RR Eugene met enkele van zijn teamgenote­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium