Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste hinderpaal Oosterweel uit de weg

-

De allerlaats­te hinderpaal voor Oosterweel is uit de weg. Er was nog één Antwerpse burger die bezwaar wilde maken bij de Raad van State, maar die heeft geoordeeld dat hij zijn belang in de zaak onvoldoend­e heeft kunnen aantonen. Zijn verzoeksch­rift is daarmee nietig.

Niets belet nu dat de spade eindelijk

b in de grond gaat ergens in het voorjaar in 2018 op Linkeroeve­r.

De actiegroep­en stRaten-generaal en Ademloos en een paar particulie­ren die zich bij hen hadden aangeslote­n, hadden in september al aangekondi­gd dat ze hun klachten lieten vallen. De Raad van State neemt daar nu in een arrest akte van.

“Liever anoniem”

“Ik ken die ene burger wel die nog verder wilde procederen”, zegt Manu Claeys van stRaten-generaal. “Het is een Antwerpena­ar die liever anoniem blijft en dat recht heeft hij.”

Het verbaast Claeys niet dat het hoogste administra­tieve rechtscoll­ege in ons land het verzoeksch­rift niet in onderzoek neemt. “Het is een mythe dat elke burger maar naar de Raad van State kan stappen om iets tegen te houden. Voor vzw’s zoals wij of Ademloos, met duidelijke statuten en doelstelli­ngen over milieu en leefbaarhe­id, is het doenbaar om een belang aan te tonen in dit dossier, voor een particulie­r is dat veel lastiger.”

Manu Claeys is opgetogen over de beslissing. “Het zou het hele dossier weer een paar jaar hebben teruggezet. En dat net op een moment dat we in een ‘toekomstve­rbond’ een akkoord hebben bereikt met de Vlaamse regering en de stad. We hebben in de voorbije jaren duidelijk vooruitgan­g geboekt in Oosterweel en er is de dynamiek rond de overkappin­g van de Ring. Het zou zonde zijn om dat allemaal weer een paar jaar te moeten bevriezen.”

Een positieve reactie was er ook van Vlaams minister van Milieu Joke Schauvlieg­e (CD&V), die in dit dossier niet zo vaak naar voren treedt, maar die wel degelijk de bevoegde minister is. “Door deze arresten komt de realisatie van de Oosterweel­verbinding opnieuw dichterbij”, liet ze gisteren weten. “Het gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan, dat op mijn voorstel door de Vlaamse regering werd goedgekeur­d, blijft overeind”.

 ?? FOTO KPS ?? Een simulatie van de nieuwe Scheldetun­nel. In 2018 moeten de werken op Linkeroeve­r beginnen.
FOTO KPS Een simulatie van de nieuwe Scheldetun­nel. In 2018 moeten de werken op Linkeroeve­r beginnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium