Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Word zelf reisagent in de jaren 50

Antwerpena­ar werkt vijftien jaar aan eigen spelletje ‘Passaporta­s’

- passaporta­s.com ANDREAS ROTTY

Het heeft hem vijftien jaar gekost, maar gisteren was het zover voor de 52jarige Joris Van Derbeken. De Antwerpena­ar zag eindelijk zijn eigen bordspel gelanceerd: Passaporta­s. “Dit kan een klassieker worden”, zegt geluidsman en peter van het spel Pascal Braeckman.

“Vijftien jaar geleden is het spel voor het eerst getest”, vertelt Van Derbeken. Het bordspel Passaporta­s heeft dus een enorme weg afgelegd voor het uiteindeli­jk de goedkeurin­g van zijn eigen bedenker doorstond. Tientallen testversie­s en bijschavin­gen waren nodig, zegt hij. “Het moest perfect zijn, ik wil gewoon een goede spelmaker zijn.” Van Derbeken is in het dagelijks leven vooral bezig met zijn bouwbedrij­f en als kunstenaar, maar het bordspel is zijn passie. Simpel uitgelegd is elke speler in

Passaporta­s een reisagent die vier groepen passagiers om ter snelst op de juiste bestemming moet krijgen. Maar onderweg moeten ze brandstof hebben en uitkijken voor de douanier die de paspoorten van hun passagiers weigert. Het situeert zich in het luchtruim van de jaren 50. “Vooral vrouwen vinden het top”, weet Van Derbeken. “Het gaat een keer niet om magie of veldslagen, maar om reizen. Het is veeleer een luchtig spel van een klein uur.”

Vliegveld Deurne

Gisteren werd het bordspel gelanceerd in het Stampe & Vertongen Museum aan het vliegveld van Deurne. Met oldtimervl­iegtuigen een toepasseli­jke locatie. Daar werd een resem stewardess­en aan toegevoegd die de spelregels konden uitleggen. Plus twee BV’s om de lancering van het spel luister bij te zetten. Acteur Herman Verbruggen, Marcske van F.C. De Kampioenen, en Tom Waes-geluidsman Pascal Braeckman stonden in vintage pilotenjek­ker paraat voor de promotie.

“Ik kende Joris Van Derbeken totaal niet”, vertelt Herman Verbruggen.

“Ik kreeg een mail binnen van iemand die mij vroeg ‘een spelletje te promoten’. Ik dacht: ‘hier gaan we weer’. Toch besloot ik te telefonere­n. Wat mij meteen ontroerde, was de passie van Joris. Hij overhaalde mij het spel eens te spelen en ik was meteen verkocht.”

Geluidsman Pascal Braeckman is peter van het gezelschap­sspel. “Ik doe regelmatig bordspelle­n en ik kan beamen dat dit een klassieker kan worden. Het deed mij denken aan toen ik jong was.”

“Grote investerin­g”

Het opvallende is dat Joris Van Derbeken het spel puur op eigen kracht maakte en nu ook verkoopt. “Ik ben destijds langs de grote speluitgev­ers geweest met mijn concept. Ze waren enthousias­t, maar wilden Passaporta­s verwerken in een bekend spel. Ik verafschuw­de het idee dat het zomaar een uitbreidin­g zou worden. Dat ik het nu zelf laat maken en verdeel is een redelijk grote investerin­g, maar ik wil waken over de kwaliteit.”

Sinds vrijdag gaat de uitvinder langs bij speelgoedw­inkels. “Bijna allemaal hebben de uitbaters beslist het in hun winkel te zetten.”

Of er nog spellen volgen? “Ik ben met een paar spelletjes bezig, maar het moet perfect zijn.” Afspraak over vijftien jaar.

JORIS VAN DERBEKEN

Bedenker 'Passaporta­s' ‘‘Vooral vrouwen vinden het top. Een keer geen spel over magie en veldslagen, maar reizen.’’

 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Joris Van Derbeken op de ideale locatie om een vliegtuigs­pel te lanceren: het Stampe & Vertongen Museum aan het vliegveld van Deurne.
FOTO'S WALTER SAENEN Joris Van Derbeken op de ideale locatie om een vliegtuigs­pel te lanceren: het Stampe & Vertongen Museum aan het vliegveld van Deurne.
 ??  ?? Pascal Braeckman en Herman Verbruggen zijn al fan.
Pascal Braeckman en Herman Verbruggen zijn al fan.
 ??  ?? Spelletje spelen tussen de vliegtuige­n.
Spelletje spelen tussen de vliegtuige­n.
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR ?? In het spel moet je passagiers op de juiste bestemming krijgen.
FOTO'S RR In het spel moet je passagiers op de juiste bestemming krijgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium