Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Charlie Hebdo’ weer in het vizier

Ernstige doodsbedre­igingen na cover met bekende islamoloog

- BART BEIRLANT

Het Franse parket onderzoekt de bedreiging­en tegen het satirische blad Charlie Hebdo, na een cover die de draak steekt met islamgelee­rde Tariq Ramadan die beschuldig­d wordt van verkrachti­ng.

“We gaan jullie kelen.” “Tweede

ronde op komst voor Charlie

Hebdo.” “Als niemand het doet, zal ik wel gaan.” “De broers Kouachi (de daders van de aanslag tegen de

redactie in 2015, red.) hebben hun werk niet goed gedaan.” “Jullie dode collega’s amuseren zich ongetwijfe­ld met de tekeningen en grappen, ik hoop dat jullie zich binnenkort bij hen kunnen voegen.”

Het zijn maar enkele van de vele (anonieme) haatboodsc­happen die de voorbije dagen via de sociale media verspreid werden tegen de redactie van Charlie Hebdo. De aanleiding is de cover waarmee het satirische weekblad op 1 november uitpakte. Daarop staat de bekende en omstreden Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan afgebeeld met een indrukwekk­ende erectie in de broek, begeleid door de tekst: “Ik ben de zesde pijler van de islam.”

Bedreiging­en nooit echt gestopt

Charlie Hebdo verwijst naar de klacht wegens verkrachti­ng die twee vrouwen in Frankrijk hebben ingediend tegen Ramadan, in de nasleep van de affaire-Weinstein. De islamoloog ontkent alle feiten, beweert dat hij het slachtoffe­r is van laster en diende op zijn beurt een klacht in.

De advocate van Charlie Hebdo verklaarde aan Le Monde dat sommige haatboodsc­happen te precies waren om niet ernstig genomen te worden. Het Franse parket heeft intussen een vooronderz­oek geopend wegens doodsbedre­igingen en de publieke verdedigin­g van een terreurdaa­d. Bij de aanslag op 7 januari 2015 kwamen elf mensen om het leven, onder wie acht leden van de redactie. Volgens de tekenaar Riss, die nu de leiding van het blad in handen heeft, zijn de bedreiging­en nooit echt opgehouden. “Maar het gaat verder dan de doodsbedre­igingen. Het gaat om het klimaat: het is vandaag banaal geworden om op te roepen tot moord.”

Riss rechtvaard­igt de koppeling van verkrachti­ng en islam in de coverteken­ing: “Ramadan profileert zichzelf als islamoloog.” Volgens de advocate is Charlie Hebdo “een symbool van onze vrijheid van meningsuit­ing geworden. Daarom wordt de redactie permanent bedreigd.”

Twee gezichten

Ramadan is een controvers­iële figuur. Hij profileert zichzelf als een hervorming­sgezinde islamoloog en pleit voor een interpreta­tieve lezing van de Koran. Zijn tegenstand­ers beschouwen hem als een man met twee gezichten die in het Arabisch andere dingen zegt dan in het Frans en zijn discours aanpast in functie van zijn publiek.

De publieke getuigenis van Henda Ayari, de vrouw die als eerste Ramadan van verkrachti­ng beschuldig­de, zal die laatste groep sterken in zijn overtuigin­g. “Hij vertelde me dat ik gekregen had wat ik verdiende. Dat ik geen hoofddoek draag en me westers kleed, was een manier om het verlangen op te wekken. Voor hem zit het zo: ofwel draagt men een hoofddoek ofwel wordt men verkracht”, verklaarde ze.

Het voorbije weekend publiceerd­e de Zwitserse krant La Tribune de

Genève nieuwe belastende getuigenis­sen: drie oud-leerlingen verklaarde­n dat Ramadan tussen 1980 en 1990 seks had met hen, toen hij lesgaf aan een college in Genève. Een vierde vertelde hoe ze als 14-jarige geweigerd had op zijn avances in te gaan en met hem het bed te delen.

 ?? FOTO AP ?? Tariq Ramadan wordt door enkele vrouwen beschuldig­d van verkrachti­ng.
FOTO AP Tariq Ramadan wordt door enkele vrouwen beschuldig­d van verkrachti­ng.
 ??  ?? De bekende Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan wordt op de cover van Charlie
Hebdo afgebeeld met de tekst “Ik ben de zesde pijler van de islam”. De doodsbedre­igingen die daarop volgden, neemt het Franse parket ernstig.
De bekende Zwitserse islamoloog Tariq Ramadan wordt op de cover van Charlie Hebdo afgebeeld met de tekst “Ik ben de zesde pijler van de islam”. De doodsbedre­igingen die daarop volgden, neemt het Franse parket ernstig.
 ??  ?? Bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op 7 januari 2015 vermoordde­n de broers Kouachi elf mensen.
FOTO AFP
Bij de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op 7 januari 2015 vermoordde­n de broers Kouachi elf mensen. FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium