Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste belangrijk­e zege voor Democraten sinds Trump

-

De Democraten hebben over de hele lijn gewonnen bij de verkiezing­en in de staat Virginia. Die morele opsteker had de partij nodig, een jaar na de zege van Trump.

Democraten barstten in tranen uit toen de resultaten van de gouverneur­srace binnenliep­en in het campagneho­ofdkwartie­r van Ralph Northam in Fairfax City. Northam, een voormalige legerarts en de huidige vicegouver­neur van Virginia, wordt gouverneur. Virginia is een twijfelsta­at, die niet automatisc­h naar de Republikei­nen of de Democraten gaat. Democratis­che winst was dus zeker niet vanzelfspr­ekend.

Vooraf was een nek-aan-nekrace voorspeld tussen Northam en zijn Republikei­nse tegenkandi­daat, Ed Gillespie. Maar dat Northam niet alleen won, maar met zulke duidelijke cijfers (54% tegen 45%), deed menig partijlid een diepe zucht van opluchting slaken.

Trump distantiee­rt zich

Dat geldt voor Democraten in de hele Verenigde Staten. Sinds Trump begin dit jaar de presidenti­ële eed had afgelegd, waren de Democraten er niet meer in geslaagd een belangrijk­e tussentijd­se verkiezing te winnen. De oppositiep­artij kwam vooral in het nieuws door interne verdeeldhe­id of omdat de Democratis­che leiders in het Congres deals hadden gesloten met Trump, een erg onpopulair­e president die zeker door de basis van de Democratis­che partij wordt verguisd.

Trump zelf was er als de kippen bij om zich van het verlies in Virginia te distantiër­en. “Ed Gillespie werkte hard, maar hij stond niet achter mij, of waar ik zelf voor sta”, tweette Trump, nog voor het eindresult­aat duidelijk was. Omdat Gillespies campagne duidelijke Trump-trekjes vertoonde – met harde taal tegen immigrante­n, die hij ook in verband bracht met criminalit­eit – is zijn nederlaag eveneens een opdoffer voor de president, of die dat nu ontkent of niet. Dat geldt ook voor de gouverneur­srace in New Jersey, waar met Phil Murphy eveneens een Democraat triomfeerd­e tegen de Trumpaanha­ngster Kim Guadagno. Maar Murphy was al vóór de race de favoriet.

 ?? FOTO AFP ?? De triomf van Ralph Northam in Virginia is een opsteker voor Democraten in de hele VS.
FOTO AFP De triomf van Ralph Northam in Virginia is een opsteker voor Democraten in de hele VS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium