Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dealers “vergeten” dat ze 50.000 euro cash in huis hebben liggen

- (blg, dvd)

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffe­n tot acht jaar en boetes tot 30.000 euro gevorderd voor vijftien beklaagden die vervolgd worden voor de invoer van verschille­nde partijen cocaïne via de Antwerpse haven.

Het onderzoek ging van start nadat op 15 januari 2015 vier mannen werden opgepakt op de Fruitkaai in de haven. Ze werden er betrapt door een bewakingsa­gent. Twee van hen zaten in een auto, twee anderen werden tussen de containers op een zeeschip opgemerkt. Volgens de procureur waren de mannen op zoek naar een partij drugs van 113 kilo die twee dagen eerder in beslag was genomen in het Britse Portsmouth. De drugs zaten verstopt in een container uit Colombia.

De vier mannen ontkenden dat ze weet hadden van de partij en kwamen met opvallende verklaring­en. Eén van hen beweerde dat hij een USB-stick met trouwfoto’s was vergeten op een schip, de tweede wilde een gsm gaan terugbreng­en naar iemand die een auto van hem had gehuurd, en de anderen verklaarde­n dat ze gedwongen werden om mee naar de haven te rijden en onder bedreiging van een wapen meewerkten aan de operatie. Verklaring­en waar het Openbaar Ministerie weinig geloof aan hecht.

Het uitpluizen van hun telefoonve­rkeer bracht nog meer verdachten in beeld. De speurders wilden medio 2015 ingrijpen, maar kregen dan nieuwe info over één van de beklaagden. Hamza L. zou op 6 april 2015 een grote partij cocaine uit een container hebben gehaald en zou ook nog een nieuwe uithaling aan het plannen zijn.

Een onderzoek met telefoonta­ps leidde de speurders naar Rachid E., volgens de procureur is hij de spilfiguur die de uithalinge­n voorbereid­de en de andere beklaagden aanstuurde onder het goedkeuren­de oog van zijn echtgenote Meryem B.. Ze zou haar man volgens het Openbaar Ministerie zelfs hebben aangemoedi­gd.

Het koppel hield er een luxueuze levensstij­l op na die niet in overeenste­mming was met hun ‘officiele’ inkomsten. Bij een huiszoekin­g in november 2015 troffen de speurders dure merkkledij, luxehorlog­es, juwelen en een Porsche Cayenne aan. In een snelkookpa­n stak 43.000 euro cash en in hun bankkluis werd nog eens 246.000 euro aangetroff­en. Opvallend is dat het koppel aangaf dat ze “vergeten” waren dat ze die sommen geld überhaupt hadden liggen.

Rachid E. ontkende dat het om drugsinkom­sten ging en verklaarde dat hij het geld in een casino won. De procureur vorderde de verbeurdve­rklaring. E. riskeert acht jaar, voor de andere beklaagden vordert het OM straffen van drie tot zes jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium