Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad geeft tips voor minder afval

Traditione­le kalender is kleurrijk boekje geworden

- PATRICK VAN DE PERRE www.antwerpen.be/ophaalkale­nder.

De nieuwe ophaalkale­nder ligt binnenkort in de Antwerpse brievenbus­sen. En hij ziet er totaal anders uit. Het is een magazine met onder meer tips voor minder afval.

De Minder Afval Kalender moet bewoners niet alleen aanzetten om hun vuilniszak­ken op het juiste moment buiten te zetten. “We willen mensen ook aanzetten om minder afval te produceren en een aantal zaken te recycleren. Zo wordt in het magazine uitgelegd hoe je een aantal zaken kunt hergebruik­en. Onder meer stoppen van kurk die een tweede leven krijgen als onderlegge­r”, zegt de schepen van Afvalbelei­d Caroline Bastiaens (CD&V).

Verder wordt in het magazine aan de hand van beelden en pictogramm­en aangeven wat in welke afvalzak moet. Ook wordt opnieuw opgeroepen om vuilniszak­ken niet zwaarder dan de voorgeschr­even 7,5 kilogram te maken. “Dat is niet alleen beter voor de rug van het vuilnisoph­alers, maar voor die van de mensen zelf”, zegt de schepen.

De traditione­le ophaalkale­nder zit nog steeds in het magazine. Die kan worden uitgescheu­rd en opgehangen.

194 kilogram per bewoner

De bedoeling van het magazine is mensen aanzetten tot minder afval en het sluikstort­en te ontmoedige­n. “De stad doet al veel inspanning­en, maar bewoners kunnen en moeten dat ook doen. Volgens de richtlijne­n van OVAM mag elke Antwerpena­ar jaarlijks 194 kilogram vuilnis produceren. Voorlopig zitten we daar nog boven. Dus dat moet naar beneden.”

De stad Antwerpen werkt onder meer ook samen met de Antwerp Giants om het afval te beperken. In het magazine legt de teammanage­r van de basketbalc­lub uit hoe dat gebeurt. De spelers drinken jaarlijks tijdens wedstrijde­n en trainingen 5.000 halveliter­flessen water. Voortaan krijgen de spelers een herbruikba­re fles met gefilterd kraanwater. Zo laten ze zien dat het anders kan en kunnen ze ook een voorbeeld zijn voor hun fans”, zegt Bastiaens.

De schepen hoopt ook met andere vereniging­en gelijkaard­ige afspraken te kunnen maken. “Op die manier kunnen we op een originele manier het afval vermindere­n.”

Indien elke Antwerpena­ar minstens één tip uit het magazine volgt, kan dat jaarlijks een paar ton aan afval schelen. “En het mooie is dat dit helemaal niet veel moeite kost”, besluit schepen Bastiaens.

 ??  ?? Schepen Caroline Bastiaens met de ophaalkale­nder. “Als elke Antwerpena­ar minstens één tip uit het magazine volgt, kan dat jaarlijks een paar ton afval schelen.”
FOTO JAN VAN DER PERRE
Schepen Caroline Bastiaens met de ophaalkale­nder. “Als elke Antwerpena­ar minstens één tip uit het magazine volgt, kan dat jaarlijks een paar ton afval schelen.” FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium