Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Soms bots je op een brouwsel en weet je: dit is het”

Dirty Drinks recycleert overschotj­es in ‘zero waste’-cocktails

- BARBARA VANDENBUSS­CHE

Cocktails die rijpen op vaatjes en met verwerkte overschott­en als ingrediënt. Klinkt verrassend, en dat is het ook. Dirty Drinks pakt uit met originele cocktails met een bijzondere twist, die u nu ook via UberEATS kunt bestellen.

In februari van dit jaar al richtte Anil Strikker zijn eigen agent- schap op, dat het maken van cocktails met brand activation – wat evenveel wil zeggen als het creëren van een ervaring bij een product – combineert. “We doen aan cocktail catering en organisere­n workshops en proeverije­n”, vertelt Anil. “Maar ik had het gevoel dat we elke keer heel veel moesten weggooien. Dus ging ik nadenken over hoe we dit konden verwerken in een leuk proces, zodat mensen er nog genot van hebben en iets nieuws kunnen proeven.”

Het basisprinc­ipe is zo veel mogelijk te hergebruik­en waar nog smaak in zit. Citrus, bijvoorbee­ld, kan op drie manieren worden gebruikt: de schil, het sap en de pulp die na het persen overblijft. “Dat geeft een iets bitterdere smaak, maar is toch een beetje zuur, dus met suiker breng ik dat in een goede balans. Ik recycleer zo ook geoxideerd­e wijn, koffie en oud brood, waarvan ik een soort van broodpuddi­ngsiroop maak.”

Cocktails uit een vaatje

Op het menu, dat maandelijk­s verandert, zijn naast de twee ‘zero waste’-cocktails ook twee ‘barrel aged’-drankjes verkrijgba­ar. “Ik heb een aantal tonnetjes gekocht om mee te experiment­eren”, legt Anil uit. “Meestal doen we dat met vrij klassieke cocktails, zoals een negroni. Die bestaat uit gin, rode vermout en Italiaanse bitter, maar wij vervangen de gin dan door tequila en laten het goedje minstens een maand rijpen in een vaatje, waar we tussendoor al eens van proeven. Daardoor wordt het smaakpalet geheel anders, interessan­ter en van betere kwaliteit. Nadien moet je het enkel nog even stirren en in een mixglas mengen met wat ijs. In onze vaatjes maken we meestal cocktails die enkel uit alcohol bestaan, omdat vruchtensa­ppen heel anders kunnen reageren. We proberen hier ook in de eerste plaats vergeten cocktails in te verwerken.”

Zowel de cocktails op vaatjes als de ‘zero waste’-bereidinge­n leveren soms wel erg gedurfde smaken op. Schrikken klanten er niet voor terug een cocktail te nemen die gemaakt is met overschotj­es? “Ik snap wel dat mensen meteen aan afval denken”, geeft Anil toe. “Vandaar ook onze naam Dirty Drinks. Maar het gaat niet om oude of beschimmel­de zaken, maar om dingen die we weggooien, terwijl die nog perfect bruikbaar zijn. Zo gebruiken we het vocht van augurken in een bloody mary, en verwerk ik overschotj­es van munt en rozemarijn in een siroop. Eigenlijk probeer ik gewoon heel veel dingen uit. Soms met een afschuweli­jk resultaat, maar dan ineens krijg je iets dat superlekke­r is.”

U vindt Dirty Drinks op Facebook. De cocktails kunt u bestellen via UberEATS (voor kleine bestelling­en). Voor grote hoeveelhed­en kunt u mailen naar info@house-of-dreams.be.

ANIL STRIKKER

Dirty Drinks “We maken cocktails met zaken die we anders zouden weggooien, en we proberen ook wat vergeten drankjes terug te brengen.”

 ??  ?? FOTO WIM HENDRIX Anil Strikker van Dirty Drinks. “Ik vond dat ik te veel moest weggooien, zaken die nog perfect bruikbaar waren.”
FOTO WIM HENDRIX Anil Strikker van Dirty Drinks. “Ik vond dat ik te veel moest weggooien, zaken die nog perfect bruikbaar waren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium