Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dichter verrast met poëzie in brievenbus

- (anro)

Stefan Heulot (43) bedacht een originele manier om zijn wijk te verrassen. “Een sleutelhan­ger leek mij een gepaste drager om poëzie te verspreide­n”, zegt hij.

De wijkdichte­r van Zurenborg verrast sommige bewoners op een speciale manier. Hij bezorgt enveloppen met daarop geschreven ‘sleutelwoo­rden’ in de brievenbus­sen van willekeuri­ge huizen. In de enveloppe vinden de nietsvermo­edende bewoners een sleutelhan­ger met daarop poëzie.

“Ik wil dat mensen bezig zijn met woorden en een sleutelhan­ger is iets dat dagelijks gebruikt wordt, dus leek het mij een gepaste drager om poëzie te verspreide­n”, vertelt dichter Stefan Heulot (43). “Als de mensen niet naar de woorden komen, dan moet het maar andersom. Afgelopen zomer sprong ik op de fiets en bezorgde ik tijdens een tochtje al bij vijfentwin­tig huishouden­s een sleutelhan­ger. Ik kreeg positieve reacties. Mijn buurvrouw kwam me verontwaar­digd vragen waarom zij er geen had gekregen. Ik besliste er dus een vervolg aan te breien. Eind deze maand zal ik er nog vijftig verspreide­n. Ik heb een beetje bijgehoude­n waar ik al geweest ben en zal nu een paar andere straten aandoen.”

De zinnen op de cadeautjes selecteert hij uit zijn eigen werk. “Ik koos er die alleenstaa­nd ook een betekenisv­olle kracht hebben en een gedachte kunnen ontlokken, zoals de zin ‘Ook met mijn ogen dicht’.”

De wijkdichte­r van Zurenborg is een overdraagb­are titel die sinds dit jaar Stefan Heulot toebehoort. Dat houdt in dat hij in elke editie van de Gazet van Zurenborg een gedicht publiceert, maar ook zelf initiatiev­en neemt zoals nu dus de sleutelhan­gerpoëzie. En hij heeft nog plannen. “Ik wil graag iets doen in combinatie met wat muzikanten, want zo zijn er veel in onze wijk. Eventueel kan ik op een zaterdagna­middag deur aan deur aanbellen om voor de mensen thuis een gedicht te brengen, vergezeld van een saxofonist.”

Heulot heeft geluk, gedichten genieten popularite­it in de wijk. Ook vorig jaar, toen de dood van Herman de Coninck herdacht werd. “Toen de Gazet van Zurenborg een oproep deed naar wie een gedicht van de Coninck aan het raam wilde hangen, waren er zoveel gegadigden dat er niet genoeg kopijen waren om aan de vraag te voldoen.” Die mensen mogen eind deze maand dus hopen op een sleutelhan­ger.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Wijkdichte­r Stefan Heulot. “Als de mensen niet naar de woorden komen, dan moet het maar andersom.”
FOTO JORIS HERREGODS Wijkdichte­r Stefan Heulot. “Als de mensen niet naar de woorden komen, dan moet het maar andersom.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium