Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Homo Top 100 in nieuw jasje in Cargo Club

- (gvh)

Get Ready op 1: het was vorig jaar dé verrassing in de jaarlijkse Homo Top 100. Dat was nog niks in vergelijki­ng met de nieuwe editie, zaterdag in de Antwerpse discotheek Cargo Club. Een stevige opfrisbeur­t en een nieuw kiessystee­m zorgen voor een omwentelin­g.

De Homo Top 100, de jaarlijkse hitlijst met de 100 beste holebi-songs aller tijden, wordt zaterdag bekendgema­akt tijdens een megaparty in de Antwerpse Cargo Club. Er staat de feestvierd­ers een stevige verrassing te wachten want de lijst is grondig door elkaar geschud.

“De Homo Top 100 heeft niet alleen een frisse nieuwe look, er is ook een nieuw kiessystee­m”, verduideli­jkt Bjorn Grootjans van Enig Verschil, de vzw die de Homo Top 100-party organiseer­t.

Favoritism­e is er niet meer bij. Dertig keer stemmen op dezelfde artiesten om ze zo hoog mogelijk in de lijst te krijgen, kan niet meer. “Manipulati­e van stemmen door hevige fans is zo goed als onmogelijk gemaakt. Zo kun je vanaf elk IP-adres maar één keer je stem uitbrengen.”

“Daarnaast zullen de stemmen van de vakjury dit jaar voor 50 procent tellen, zoals bij het Eurovisies­ongfestiva­l. De vakjury bestaat uit vier van onze bestuursle­den. Ook hebben we flink de schaar gezet in de longlist met songs. Vorig jaar hadden we nog een lijst met meer dan 500 nummers. Songs die toen geen enkele stem kregen, gingen er uit. We hebben dit keer een lijst van ruim 300 liedjes.”

De stemming is intussen afgelopen. De kans dat we met Diep van Get Ready, Soldiers of Love van Liliane Saint-Pierre of

Why Tell Me Why van Anita Meyer dezelfde top 3 krijgen, is nagenoeg nihil.

“Door de vernieuwin­g en het stemmen via smartphone is er plots veel meer interesse bij jongere mensen. Daardoor scoren recentere hits plots veel beter dan de afgelopen jaren. De lijst speelt altijd in op de actualitei­t, dus het is uitkijken hoe George Michael het gaat doen, na zijn overlijden eerder dit jaar. Maar ik kan nu al verklappen dat de top tien een grote veranderin­g heeft ondergaan”, zegt Grootjans.

Tijdens de afsluitend­e party zaterdag zijn vrouwen en hetero’s meer dan welkom, ook al is het de Homo Top 100. “Homo’s leven niet apart in de samenlevin­g. We merken dat meer hetero’s de weg vinden naar onze feesten. Nu de vrouwen nog overtuigen: zij blijven in de minderheid.”

www.homotop100.be

 ?? FOTO ISOPIX ?? George Michael.
FOTO ISOPIX George Michael.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium