Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘De Soldaat’ verschuilt zich aan de bunker

Figurenthe­ater FroeFroe speelt in tent naast blokken Sint-Andrieswij­k

- ILSE DEWEVER

Op 11 november, Wapenstils­tandsdag, gaat De Soldaat (8+) in première. Figurenthe­ater FroeFroe speelt de voorstelli­ng dan op een symbolisch­e plek in de SintAndrie­swijk: naast een bunker die dienst deed als atoomschui­lkelder om de bevolking te vrijwaren van bommen uit Rusland.

Figurenthe­ater FroeFroe, gevestigd op Het Zuid, trekt soms de deur van de schouwburg achter zich dicht om toneel te spelen op locatie. Dat doen ze onder meer op Theater aan Zee, waar FroeFroe jaarlijks een familiepar­k cureert. “Daar spelen we vaak een voorstelli­ng in onze eigen tent”, vertelt Marc Maillard van FroeFroe. “Zo vatte de spelersplo­eg achter

Tropoï – Thaïs Scholiers, Dimitri Duquennoy en Filip Peeters – het idee op om zelf ook zo’n productie te maken. Dat werd De Soldaat, naar het kinderboek De Vijand van David Cali in een vertaling van Wim Opbrouck.”

In het verhaal zit een soldaat in een loopgraaf te wachten op het einde van de oorlog. Even verderop zit de vijand, ook een soldaat die in een put de bevrijding afwacht. Wat gebeurt er als een van de twee zijn plek verlaat? “De vertelling toont hoe de soldaat in zijn loopgraaf tracht te overleven. Hoe hij om de eenzaamhei­d te bekampen, vriendscha­p sluit met een rat, en hoe hij zwelgt in verdriet als hij bedenkt dat zijn kinderen in zijn thuisland opgroeien zonder hem. Merkwaardi­g genoeg spoken in het hoofd van de vijand in de andere put dezelfde gedachten rond.”

Schimmensp­el

Meer dan louter poppenthea­ter buit de ploeg van De Soldaat de mogelijkhe­den van de tent uit om het stuk vorm te geven. “Rond het geraamte van de tent werd een gaasdoek gespannen. Door daarachter te spelen ontstaat een suggestief schimmensp­el. Begiftigd met een prachtige stem zingt Thaïs Scholiers, terwijl Heleen Haest contrabas speelt.”

Oorlogsdre­iging

Door het onderwerp is De Soldaat ingebed in de herdenking­en aan de Eerste Wereldoorl­og. In dat kader vindt de première plaats op een iconische plek in Antwerpen. “In de schaduw van de sociale woonblokke­n aan de Prekerstra­at bevindt zich nog een bunker. Die dateert uit het interbellu­m, toen men beducht was op een oorlogsdre­iging. Tijdens de Koude Oorlog werd de bunker gebruikt om vrijwillig­ers van de Civiele Beschermin­g voor te bereiden op de gevolgen van een nucleaire aanval. Tot 1986 deed de bunker dienst als opleidings­en alarmcentr­um.”

Al enkele jaren opereert vlakbij de bunker jongerenwe­rking Habbekrats. “Vanuit dit locatiepro­ject is er met hen een organische samenwerki­ng gegroeid. Jongeren hebben meegeholpe­n bij het opzetten van de tent, en houden ’s nachts een oogje in het zeil. Natuurlijk verstuurde­n we ook een warme oproep naar de kinderen uit de woonblokke­n om naar De Soldaat te komen kijken.”

Hoewel oorspronke­lijk een locatievoo­rstelling is De Soldaat vanaf volgend seizoen ook te zien in zalen in Vlaanderen. “Het geraamte van de tent blijft een belangrijk­e rol spelen. We zetten het dan gewoon neer op het podium.”

De Soldaat, op 11 en 12 november, bunker SintAndrie­s, Antwerpen. www.destudio.com

 ?? FOTO FROEFROE ?? Poppenspel­ers Thaïs Scholiers en Filip Peeters in De Soldaat bij FroeFroe. “Het verhaal gaat over een soldaat die in een loopgraaf wacht op het einde van oorlog, en wat verderop zit de vijand, die met dezelfde gedachten in zijn hoofd zit.”
FOTO FROEFROE Poppenspel­ers Thaïs Scholiers en Filip Peeters in De Soldaat bij FroeFroe. “Het verhaal gaat over een soldaat die in een loopgraaf wacht op het einde van oorlog, en wat verderop zit de vijand, die met dezelfde gedachten in zijn hoofd zit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium