Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opdracht volbracht De Theatergar­age is van de buurt

- DOMINIQUE PIEDFORT

De Theatergar­age in de Bouwhandel­straat is definitief van de coöperatie­ve Samen voor De Theatergar­age. De akte wordt volgende week bij een notaris onderteken­d. Intussen vaart het project op kruissnelh­eid. Alle schoolvoor­stellingen zijn uitverkoch­t. Een cultuurhui­s voor Nieuw Borgerhout blijkt een gat in de markt.

De Theatergar­age kwam te koop te staan toen Theater Tol uit het pand trok. Enkele buurtbewon­ers begonnen begin dit jaar te dromen. ‘Waarom het gebouw niet zelf aankopen?’, dacht ze. Het wilde plan werd bij het begin van de zomervakan­tie werkelijkh­eid. Na de onderteken­ing van het verkoopcon­tract stond het verlijden van de akte nog op het programma. Die kribbel volgt volgende week. Wat is de huidige stand van zaken?

Raf Exelmans beheert het financiële plaatje en geeft tekst en uitleg. “We zijn begin dit jaar gestart met een cvba met een sociaal oogmerk. Zes mensen zorgden voor een startkapit­aal van 9.600 euro. Deze mensen zijn aansprakel­ijk mocht het nog verkeerd aflopen. Eind maart zijn we dan aandelen beginnen te verkopen. Dat is redelijk goed gelukt. We hebben in totaal 143.700 euro verzameld. Daar zijn mensen bij die een aandeel van 100 euro kochten. Er zitten ook een paar dikke vissen tussen van 5.000 euro. Eigenlijk hadden we op meer van die dikke vissen gehoopt. Toch zijn we heel tevreden. In totaal gaat het om 450 coöperante­n. Dat is een flinke prestatie. Iedereen heeft daarbij evenveel te zeggen op de algemene vergaderin­g. De meeste aandeelhou­ders komen uit de buurt, maar er zijn ook cooperante­n uit Dworp, Gent of Geel. En aandeelhou­der Walter Zinzen uit Sterrebeek was een opvallende aanwezig bij de opening. Al is het niet ons hoofddoel om mensen buiten Antwerpen te lokken. We vragen ook dat iedereen die naar een voorstelli­ng komt de auto thuis laat staan.”

Druk op de schouders

Dat zijn mooie cijfers, maar het verkoopbed­rag lag wel een pak hoger. Hoe komt de cvba daaraan? “De verkooppri­js bedroeg uiteindeli­jk 290.000 euro. Er kwam voor 5.900 euro giften binnen, onder meer van The Empty Shop en school De Vlinderboo­m. Er is ook al zo’n 10.000 euro opbrengst dankzij de verkochte tickets of de verhuur voor babyborrel­s of yogasessie­s. De rest wordt bijgepast dankzij onderhands­e, renteloze leningen van sympathisa­nten. Daar zitten ook enkele winwinleni­ngen tussen van 1%. Dat is een lening op acht jaar waarbij een particulie­r kan investeren in een Vlaamse kmo. Daar staat een fiscaal voordeel tegenover. De terugbetal­ingen verlopen via opgestelde contracten. Er komt nu dus wel wat druk op onze schouders. Nu moeten we het waarmaken. Daarom blijven we op zoek naar aandeelhou­ders. Intekenen kan nog altijd via onze website.”

samenvoord­etheaterga­rage.be

RAF EXELMANS De Theatergar­age “Zes mensen zorgden voor een startkapit­aal van 9.600 euro. Eind maart zijn we dan aandelen beginnen te verkopen. Dat is redelijk goed gelukt. We hebben in totaal 143.700 euro verzameld.”

 ?? FOTO STEVEN CEUPPENS ?? Nachtburge­meester Vitalski (rechts) trad al op in de Theatergar­age.
FOTO STEVEN CEUPPENS Nachtburge­meester Vitalski (rechts) trad al op in de Theatergar­age.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium