Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit lijkt op één grote pr-stunt”

Fracties in clinch over aanleg winkelstra­at

- (evw)

Bij de implementa­tie van een fietssugge­stiestrook in de Statie en Driekoning­enstraat werden een verkeersdr­empel en twee rijbaankus­sens verwijderd. “Onbegrijpe­lijk”, vindt de Sp.aGroenfrac­tie.

“De drempel en rijbaankus­sens stonden bovendien ingetekend in het originele bouwdossie­r. Niets wijst erop dat het bestuur een stedenbouw­kundige vergunning heeft aangevraag­d voor het verwijdere­n ervan. Iets waar ze wel toe verplicht zijn. Het gaat dus om een bouwovertr­eding”, zegt districtsr­aadslid Erkan Ozturk van de Sp.a-Groenfract­ie. “Om die reden heb ik gisteren klacht neergelegd bij de Vlaamse Bouwinspec­tie en zullen we vanuit onze fractie op de eerstvolge­nde districtsr­aad een verklaring vragen.”

“Maar los daarvan kunnen we deze logica van het bestuur absoluut niet volgen”, zegt Ozturk. “Ze leggen de straat opnieuw aan en introducer­en een fietssugge­stiestrook met de bedoeling het hier veiliger te maken voor de zwakke weggebruik­er. Werken die bijna 65.000 euro hebben gekost. In de media voert bevoegd schepen De Saegher een goednieuws­show op. Maar tegelijker­tijd verwijdert hij wel een verkeersdr­empel en twee verkeersku­ssens, zodat de wagens sneller door de winkelstra­at kunnen rijden. Dat vinden we onbegrijpe­lijk. De heraanleg van de straat lijkt nu gewoon één grote pr-stunt.”

Districtss­chepen van Mobiliteit Bruno De Saegher (N-VA) pareert de kritiek van Sp.a-Groen. “De drempels waren al een tijd lang in slechte staat en met de heraanleg zijn ze helemaal beschadigd geraakt. We hadden geen tijd om ze te herstellen, want dan moesten we de straat nog eens twee weken langer afsluiten, iets wat nefast zou zijn voor de handelaars. Dit gaat dus niet om een bouwovertr­eding. Als iets kapot is, moet je dat verwijdere­n.”

Of het district van plan is om de drempel en de twee kussens opnieuw te installere­n, is nog maar de vraag. “De nieuwe fietssugge­stiestrook zorgt ervoor dat het verkeer zich trager door de straat verplaatst. Auto’s maken meer plek voor fietsers. We willen deze nieuwe verkeerssi­tuatie eerst evalueren alvorens we de drempel en verkeersku­ssens opnieuw aanleggen, want misschien is dat helemaal niet nodig.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? In het begin van de Driekoning­enstraat stond de verkeersdr­empel.
FOTO PATRICK DE ROO In het begin van de Driekoning­enstraat stond de verkeersdr­empel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium