Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jommeke siert Wilrijkse gevel

District eert tekenaar Jef Nys met stripmuur van 200 vierkante meter, de grootste in Vlaanderen

- LUK LUYTEN

Op de zijgevel van het pand op de hoek van de Heistraat en de Gaston Fabrélaan werd woensdag de grootste stripmuur van Vlaanderen ingehuldig­d. Met dit eerbetoon aan Jef Nys en diens geesteskin­d Jommeke profileert Wilrijk zich opnieuw als stripdistr­ict.

De stripmuur van precies 200 vierkante meter, uitgevoerd in prachtige kleuren naar een ontwerp van Sarina Ahmad, een kleindocht­er van de geestelijk­e vader van Jommeke, is een nieuwe blikvanger in het Geitendist­rict.

Jef Nys leefde en werkte een groot deel van zijn leven in Wilrijk en daarom nam het district samen met uitgeverij Ballon Media het initiatief om het werk van de in 2009 overleden tekenaar te vereeuwige­n. Voor haar ontwerp putte Sarina Ahnad (36) uit het rijke Wilrijkse erfgoed. Zo duiken tussen alle figuren uit de Jommekestr­ips onder meer Lange Wapper, de Indische Jaïn-tempel, de Geitestoet en het vroegere spoorwegst­ation op. Rechts onderaan tekende Sarina de hand van de grootmeest­er Jef Nys.

“Ik ben heel blij dat ik op deze manier de gelegenhei­d krijg om mijn grootvader te eren”, vertelt Samira, die het tekentalen­t duidelijk van hem geërfd heeft. Alleen verhindert een ziekte haar om dat talent voluit te laten renderen. Toch tekende ze enkele jaren geleden haar eigen Jommeke-album

Het nianmonste­r.

Fantastisc­h huwelijk

“We zijn heel trots op deze stripmuur, waar bijna twee jaar voorbereid­ing aan vooraf is gegaan en waarvoor het district 70.000 euro veil had”, zegt cultuursch­epen Hans Ides (CD&V). “Het ontwerp van Sarina werd uitgevoerd door de tekenaars van Art Mural, die er in juli aan begonnen zijn.”

“Inmiddels blijven we ook de grijze nutskasten in het district versieren met striptafer­elen, zodat iedereen weet dat er tussen strips en Wilrijk een fantastisc­h huwelijk heerst”, besluit districtsv­oorzitter Kristof Bossuyt (N-VA), die ook verwijst naar de aanwezighe­id van ’t Vlaams Stripcentr­um in zijn district.

Op de feestelijk­e huldiging mocht natuurlijk Jommeke zelf niet ontbreken. De stripheld liet zich voor de gelegenhei­d omringen door leerlingen van de nabijgeleg­en Rozenkrans­school en een bandje zorgde voor passende muziek.

KRISTOF BOSSUYT

Districtsv­oorzitter Wilrijk (NVA)

“Inmiddels blijven we ook de grijze nutskasten in het district versieren met striptafer­elen, zodat iedereen weet dat er tussen strips en Wilrijk een fantastisc­h huwelijk heerst.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De stripmuur, 200 vierkante meter groot, werd ontworpen door de kleindocht­er van tekenaar Jef Nys.
FOTO PATRICK DE ROO De stripmuur, 200 vierkante meter groot, werd ontworpen door de kleindocht­er van tekenaar Jef Nys.
 ?? FOTO LUK LUYTEN ?? De blonde stripheld is nog steeds populair bij de jeugd.
FOTO LUK LUYTEN De blonde stripheld is nog steeds populair bij de jeugd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium