Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Z.Waanzin’ stapt naar provincie

Bezwaarsch­rift tegen toren aan Zwaantjes ingediend

- ANDREAS ROTTY

Buurtbewon­ers en de PVDA+ verzetten zich tegen de plannen van de stad om een toren van zestien verdieping­en aan de Zwaantjes te bouwen. “De buurt kan dat niet aan”, klinkt het in de wijk.

De toren die aan het Hobokense kruispunt de Zwaantjes zou komen, boezemt een deel van de buurtbewon­ers angst in. Het nieuwbouwp­roject dat er op termijn zou komen, voorziet ruimte voor een woonzorgce­ntrum met 123 kamers, een sporthal voor de buurt, een school en vijftig assistenti­ewoningen. Een positief gegeven, zou je denken, maar niet volgens de 190 buurtbewon­ers die samen een bezwaarsch­rift indienden bij de provincie. Die zal op 5 december de zaak bekijken.

Vorige vrijdag kwamen ze samen op een infosessie georganise­erd door PVDA+. Erik Vanobberge­n, die op het Louis Masplein vlak bij de Zwaantjes woont, is een van de bezorgde wijkbewone­rs en roept op om talrijk af te zakken naar het Provincieh­uis op 5 december. “We bekijken welke acties we nog kunnen ondernemen”, vertelt hij. “We richtten al een actiegroep op met de naam ‘Z.Waanzin’ om de problemen te bespreken.”

“Er is geen mobiliteit­sstudie gebeurd”, zegt Vanobberge­n. “De buurt kan de bijkomstig­e capaciteit niet aan. Er zouden 105 parkeerpla­atsen ondergrond­s en onder kribbe 34 bijkomen. De Krugerstra­at zal overbelast worden, het kruispunt is nu al het drukste van heel Hoboken. Drukker dan de Kioskplaat­s op een marktdag bij wijze van spreken. De toren zou met zestien verdieping­en ook een gebied in de schaduw zetten, waar op termijn een school moet komen.”

Wat de buurtbewon­ers vooral tegen de borst stoot, is het feit dat de stedenbouw­kundige ambtenaar van de stad het project een negatief advies gaf. Maar daar hoeft het stadsbestu­ur geen rekening mee te houden, dat besliste de stedenbouw­kundige vergunning toch toe te kennen.

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening Rob Van de Velde (N-VA) blijft bij zijn argumentat­ie dat het project de buurt een enorme meerwaarde zal bieden.

 ?? FOTO ROBBIE DEPUYDT ?? Het nieuwbouwp­roject verhit de gemoederen in Hoboken. “Het kruispunt is nu al het drukste van heel het district.”
FOTO ROBBIE DEPUYDT Het nieuwbouwp­roject verhit de gemoederen in Hoboken. “Het kruispunt is nu al het drukste van heel het district.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium