Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bak bier kwart duurder dan in 2010

Vooral hoge winstmarge­s bij InBev en Duvel Moortgat Bier is de afgelopen paar jaar alsmaar duurder geworden. Een bak kost tot een kwart meer dan in 2010, blijkt uit een studie van de FOD Economie.

- FOTO PHOTO NEWS

De Belgische biersector noteerde de voorbije jaren een brutowinst­marge van gemiddeld 22,1%, wat hoger is dan in de buurlanden en dan in de andere voedings- en drankensec­toren in België. Dat blijkt uit een verkennend­e studie van het Prijzenobs­ervatorium van de FOD Economie . Het gemiddelde wordt wel naar boven getrokken door de grote spelers: InBev Belgium en Duvel Moortgat, zo blijkt. De hoge winstmarge vormt “een potentieel probleem”, zegt Peter Van Herreweghe van de FOD Economie. “Bijvoorbee­ld als zo’n bierproduc­ent in ons land een overname wil doen, zal de Belgische Mededingin­gsautorite­it rekening moeten houden met dit aspect.”

Het Prijzenobs­ervatorium heeft een studie naar de marktwerki­ng van de biersector in ons land gedaan omdat het vaststelde dat de consumptie­prijzen van bier in België sterker stegen dan in de buurlanden. “Tussen januari 2010 en augustus 2017 heeft de Belgische consument 23,5% meer betaald voor bier, tegenover respectiev­elijk 15%, 13,1% en 7,9% in Frankrijk, Nederland en Duitsland”, luidt het in het kwartaalve­rslag. Vooral zware bieren werden veel duurder, meer dan de lichte bieren.

Een deel van de verklaring ligt bij de stijging van de accijnzen. Een andere verklaring ligt bij de prijsstijg­ingen die fabrikante­n zelf doorvoerde­n. Dat is vooral het geval sinds 2013. De fabrikante­n verhoogden hun prijzen met 8,9%, omdat ze geconfront­eerd werden met stijgende kosten (+27,2 %). “De kosten werden dus niet volledig gecompense­erd, maar dit heeft geen impact gehad op de rendabilit­eit van de sector”, staat in het verslag, “door de sterke stijging van andere bedrijfsop­brengsten en daling van andere bedrijfsko­sten.”

InBev en Duvel

Gemiddeld lag de bruto bedrijfsma­rge in de biersector op 22,1%. “Zelfs indien er rekening gehouden wordt met afschrijvi­ngen, waardeverm­inderingen en voorzienin­gen blijft de rendabilit­eit hoog, met een netto bedrijfsma­rge van gemiddeld 14,3%.”

Er zijn wel sterke verschille­n tussen de ondernemin­gen onderling. De helft van de bedrijven heeft immers een nettowinst­marge lager dan 5%. Het zijn vooral de grote spelers (InBev en Duvel) die hoger dan gemiddeld scoren, met een bruto-winstmarge van 25,8% en een nettomarge van 18,7%.

 ??  ?? Bij ons is de prijs sneller gestegen dan in de buurlanden.
Bij ons is de prijs sneller gestegen dan in de buurlanden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium