Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij droomde ervan de liefde te bedrijven op een bed van basilicum” 80ste

- WILLY DE BUCK

Wat ik van Carluccio geleerd heb? Alles.” Njamtopkok Peppe Giacomazza van restaurant La Botte in Genk vindt niet genoeg woorden om te zeggen hoe schatplich­tig hij wel is aan de gisteren overleden Italiaanse televisiek­ok Antonio Carluccio (80). “Drie dagen geleden belde hij nog om af te spreken. Op 27 december zouden we samen in Londen op stap gaan, zoals elk jaar”, zegt Giacomazza.

Hij was een Italiaan, maar als er één Vlaams woord op hem van toepassing was, dan was het ‘goesting’. Niemand kon het water in de mond laten lopen als hij, niemand kon zo vrolijk worden van een perfecte aubergine, niemand kon zo enthousias­t een zuringblad uit een wegberm plukken en niemand kon met zoveel zwier in de potten roeren. Waarna hij als meestercha­rmeur ook het vrouwelijk­e gezelschap rond de tafel inpakte.

Vrouwelijk schoon, het was zijn tweede passie. “Hij sprak er met dezelfde goesting over als over eten”, zegt iedereen die hem kende. “Het is mijn ultieme wens om eens de liefde te bedrijven met een mooie vrouw op een bed van basilicum. Dat moet de hemel op aarde zijn”, bekende hij ooit. Als hij het echt gedaan heeft, dan moet het met zijn grote liefde Priscilla geweest zijn. Hij was er kapot van toen ze hem na 28 jaar verliet.

Verslaving­en

“Met haar is hij het gelukkigst geweest. Voor zover hij dat ooit echt geweest is”, zegt Peppe Giacomazza. “Want altijd was er die donkere kant, de pech die hem achtervolg­de. Vier keer probeerde hij uit het leven te stappen. Ja, zijn succes maakte hem blij. Maar gelukkig? Na de dood van zijn 11-jarige tweelingbr­oer, heeft hij zijn hele leven tegen depressies gevochten. En tegen zijn nicotine-, alcohol- en gokverslav­ing.”

Toch stond er altijd een smakelijke lach op zijn gezicht en kon hij het niet laten om voortduren­d moppen te tappen. Hij hield ze bij in een bruin notitieboe­kje, met een paar kernwoorde­n en netjes gerangschi­kt volgens thema: politiek, religieus, blondjes … “De dag dat ze mijn kookboeken beu zijn, begin ik met een reeks moppenboek­en”, zei hij.

De zogenaamde Italiaanse keu- ken die heel WestEuropa overspoeld­e, Carluccio gruwde ervan. Omdat ze voor hem niet bestond. Wel de Napolitaan­se keuken, de Romeinse keuken, de Siciliaans­e keuken, de Toscaanse keuken, enzovoort. “De Italiaanse koks zijn parochieme­nsen. Hun recepten veranderen van dorp tot dorp, soms zelfs van familie tot familie”, zei hij daarover.

Luie Italianen

Zelf werd hij in het zuidelijke Puglia geboren, maar zijn familie verhuisde naar het noordelijk­e Piemonte, waar hij als kotstudent al achter het fornuis stond. Simpele gerechten met weinig ingrediënt­en kookte hij, en dat is hij altijd blijven doen. “Mijn eten is eenvoudig”, zei hij. “Minimum

of fuss, maximum of flavour. Want Italianen zijn een beetje lui. Ze doen geen dertig bewerkinge­n als het met drie ook kan.”

Die simpele volkskeuke­n maakte hem niettemin steenrijk. Begonnen als wijnhandel­aar opende hij in het Londense Covent Garden het – intussen gesloten – toprestaur­ant Neal Street, begon een keten van tientallen Carluccio Cafés en leende zijn naam aan winkels, een webshop, een cateringbe­drijf en een koksschool.

Om nog te zwijgen over zijn tvprogramm­a’s – het bekendste is

Two Greedy Italians met chef Gennaro Contaldo – en zijn twintig kookboeken die hem wereldwijd razend populair maakten. Al had hij als kind in Italië nooit een kookboek in handen gehad. “Bij ons geven de families nog altijd handgeschr­even recepten door, van moeder op dochter”, zei hij.

Hart en ziel

“Toen ik hem dankzij tv-zender Njam leerde kennen, klikte het zo goed, dat hij in mij een zoon zag en vroeg om zijn opvolger te worden”, zegt Peppe Giacomazza. “Dat had hij nog nooit aan iemand voorgestel­d en hij was wat

PEPPE GIACOMAZZA

Topkok en vriend van Carluccio “Het klikte zo goed tussen ons dat Carluccio in mij een zoon zag en vroeg om zijn opvolger te worden.”

triest en teleurgest­eld omdat ik niet meteen ja zei. Maar ik hield te veel van Genk en zag mij niet in staat om zo’n imperium te leiden. Bovendien: hij was al halverwege de zeventig, wat zou er na zijn dood gebeuren?”

Dat vraagt ook het personeel van zijn restaurant Carluccio’s in Londen zich af. “Het is niet alleen zijn naam boven de deur, zijn hart en ziel zitten in dit gebouw. Zijn energie, zijn zin in het leven en zijn gevoel voor humor zullen erg gemist worden”, liet de staf gisteren weten. Ook Jamie Oliver, die bij Carluccio in de leer ging, deelde zijn medeleven. “Hij was de meest charismati­sche ‘don’ voor alles wat Italiaans was. Door hem ging ik van pasta houden. Hij zal gemist worden. Maak daarboven een feestmaal klaar, vriend”, postte hij op Instagram.

Peppe Giacomazza kon het niet geloven toen hij gisteren het nieuws hoorde. “Toen we in april zijn 80ste verjaardag vierden, was hij nog in topvorm”, vertelt Giacomazza.

Volgens sommige bronnen zou de Italiaanse topkok gestorven zijn toen hij een kwalijke val maakte in zijn woning in Chelsea.

 ??  ??
 ??  ?? Antonio Carluccio samen met Peppe Giacomazza.FOTO POL DE WILDE
Antonio Carluccio samen met Peppe Giacomazza.FOTO POL DE WILDE
 ?? FOTO BELGA ?? De legendaris­che Italiaanse topchef en tvkok Antonio Carluccio.
FOTO BELGA De legendaris­che Italiaanse topchef en tvkok Antonio Carluccio.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium