Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Massaal afscheid van Joël (17)

MET RUIM VIJFHONDER­D OP EMOTIONELE UITVAART JONGE ANTWERPSPE­LER

- THEO DERKINDERE­N

Meer dan vijfhonder­d mensen hebben gisteren op emotionele wijze afscheid genomen van voetballer Joël Lobanzo (17). De jongen stierf vorige week aan een hartstilst­and tijdens de training van zijn club, Royal Antwerp FC.

De Mechelse Sint-Romboutska­thedraal zat afgeladen vol voor de uitvaartpl­echtigheid van Joël. Het werd een uitvaart waarin muziek centraal stond die gebracht werd door een Afrikaans koor.

Toen vader Gilbert het woord nam tijdens de plechtighe­id werd het muisstil in de kerk. “Joël was een sociale en moedige jongen”, zei hij. “Een genieter en een genie. Typisch voor onze zoon was dat hij eerst aan een ander dacht en dan pas aan zichzelf. Voetbal was zijn leven. Hij mocht van mij gaan voetballen, maar ik eiste dat hij ook een diploma zou halen. Iets waar hij ook alles voor deed. Jojo (de troetelnaa­m van Joël,

red.) zal voor altijd onze kampioen zijn en voor altijd in ons hart zitten.”

Joël kreeg gisteren postuum een diploma van zijn school. “Hij heeft ons verlaten voor we hem zijn echte diploma konden overhandig­en”, zei een leerkracht van campus Stassart van het Busleyden Atheneum. “Maar we willen niet dat we zonder diploma afscheid moeten nemen en daarom geven we je het vandaag. Het is een diploma voor de champion de

l’école. Want dat was je: de kampioen van de schoolpunt­en en de kampioen van de doelpunten. Het was fantastisc­h om te zien hoe je een carrière op school en een carrière als voetballer kon combineren.”

Lobanzoman­ia

Ook de klasgenote­n van de overleden voetballer namen het woord. “Joël was echt bij iedereen geliefd”, vertelde een klasgenote met tranen in de ogen. “Hij was optimistis­ch en slaagde er steeds in om anderen aan te moedigen en te inspireren. Zowel in het voetbal als in de klas. Hij bekeek de wereld door een roze bril. Hij had zelfs een plan om de aarde te veranderen in Lobanzoman­ia.”

Ploeggenot­en van de U19 van eersteklas­ser Royal Antwerp FC vertelden dat ze niet alleen een ploeggenoo­t kwijt waren, maar ook een goeie vriend. “De verhalen die we samen meemaakten, zullen we voor altijd blijven herinneren”, luidde het. “Zijn familie, zijn vrienden en de bal. Dat was zijn leven”, pikte een neef van de voetballer in.

De beste vriend van Joël dankte hem omdat hij zo veel van hem had geleerd. “Hij zette zichzelf steeds op de laatste plaats. Zo was Joël nu eenmaal”, zei de jongedoen man. “Hij wou dat zijn vrienden en familie het goed hadden en wenste dat ze in de toekomst allemaal met een Mercedes zouden kunnen rondrijden. Jij bent nu een ster, maar ik zal er alles aan om net zoals jij te schitteren.”

Toen de kist naar buiten werd gedragen, was er applaus en kwamen de emoties echt los. Mensen pakten elkaar vast en zochten steun. Sommigen tikten zelfs op de achterruit van de lijkwagen om nog een laatste woord aan Joel te richten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De SintRombou­tskathedra­al in Mechelen zat afgeladen vol voor de uitvaartpl­echtigheid van Joël.
De SintRombou­tskathedra­al in Mechelen zat afgeladen vol voor de uitvaartpl­echtigheid van Joël.
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Ook de collegavoe­tballertje­s van de U19 van Royal Antwerp FC nemen afscheid.
FOTO'S JORIS HERREGODS Ook de collegavoe­tballertje­s van de U19 van Royal Antwerp FC nemen afscheid.
 ??  ?? De vader van Joël, geflankeer­d door moeder en de kinderen. “Onze zoon was een genieter en een genie.”
De vader van Joël, geflankeer­d door moeder en de kinderen. “Onze zoon was een genieter en een genie.”
 ??  ?? De klasgenoot­jes van het Busleyden Atheneum. “Hij zag de wereld door een roze bril.”
De klasgenoot­jes van het Busleyden Atheneum. “Hij zag de wereld door een roze bril.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium