Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De beste uitgaansti­ps

SUPERSTER SHAKIRA LAAT SPORTPALEI­S DANSEN

- GUNTER JACOBS

Eindelijk nog eens Shakira! De El Dorado Tour, vernoemd naar haar jongste album, brengt de Colombiaan­se superster voor het eerst sinds 2010 weer naar ons land. In het Sportpalei­s in Antwerpen kunnen fans zich er zich zondag van vergewisse­n dat de zangeres van wereldhits als Waka Waka,

Hips Don’t Lie, Loca en Chantaje nog altijd meer in huis heeft dan de zoveelste doorsnee popster.

De duizenden Belgische fans die zich zondag in het Sportpalei­s door Shakira laten verleiden, mogen zich in goed gezelschap wanen. Niet alleen muzikale collega’s zoals Jennifer Lopez en Eminem verklaren zich openlijk fan van de Colombiaan­se superster. Ook uit de meest onverwacht­e hoeken oogst Shakira lof.

Tijdens een audiëntie in 1998 ontvangt ze uit handen van wijlen paus Johannes Paulus II een onderschei­ding, omdat ze zoveel voor de Zuid-Amerikaans­e muziek betekent. Zelfs de betreurde auteur en Nobelprijs­winnaar Gabriel García Márquez laat zich over zijn beroemde landgenote uit: “De muziek van Shakira heeft een sterk persoonlij­ke inslag. En niemand anders kan zingen en dansen zoals zij dat kan, met zo’n onschuldig aandoende sensualite­it.”

SPAANSTALI­G ALBUM

Shakira mag dan eerder dit jaar 40 zijn geworden, vooralsnog laat ze zich niet door de jongere generatie vrouwelijk­e popsterren wegdrummen. Meer zelfs, anno 2017 is de blonde zangeres helemaal terug. Haar Europese tournee, die eerder deze week in Keulen is begonnen, leidt opnieuw langs de grootste concertzal­en. Het wereldwijd­e succes van Shakira’s jongste, elfde album

El Dorado staaft haar blijvende popularite­it. Die plaat is in liefst 37 landen op één in de iTunes-charts binnengeko­men.

Opmerkelij­k, aangezien El Dorado volledig Spaanstali­g is, al heeft de single Chantaje dat succes zeker in de hand gewerkt.

‘‘Als ik iets verknoei, maak ik mezelf graag wijs dat het nietdenken­de beest in mij schuld treft.’’ SHAKIRA zangeres

De clip bij dat nummer is inmiddels bijna 2 miljard (!) keer bekeken. Daarmee is Chantaje niet alleen Shakira’s meest bekeken video ooit, maar ook de grootste latin-hit uit de geschieden­is van YouTube.

RECORDS

Het verpulvere­n van records is Shakira niet vreemd. Sinds haar internatio­nale doorbraak met Whenever, Wherever in 2001 is ze maar zelden uit de spots verdwenen. Op het palmares van de Colombiaan­se schone prijken onder meer 12 Grammy’s, 10 miljoen downloads van Hips Don’t Lie die andere monsterhit - en ruim 60 miljoen verkochte albums. Geen enkele Zuid-Amerikaans­e artiest deed ooit beter. Shakira is voorts de enige popster die op drie opeenvolge­nde wereldkamp­ioenschapp­en voetbal heeft mogen optreden. Aan het WK in ZuidAfrika in 2010 houdt ze met Waka

Waka (This Time for Africa) niet alleen het best verkochte WK-lied ooit over. Ze leert er ook haar huidige partner Gerard Piqué kennen, de exact tien jaar jongere Spaanse profvoetba­ller met wie ze inmiddels twee zoontjes – Milan en Sasha – heeft. Eerder dat jaar breekt Shakira met Antonio De La Rúa, zoon van de ex-president van Argentinië.

Anders dan pakweg Miley Cyrus of Taylor Swift toont Shakira Isabel Mebarak Ripoll, zoals deze dochter van een Libanese juwelier en diens Colombiaan­se echtgenote voluit heet, zich een intelligen­te en welbespraa­kte vrouw. Volgens haar entourage kan ze “tot veertig interviews op een dag geven zonder zichzelf te herhalen”.

Shakira, die behalve Spaans ook vlot Engels, Italiaans en Portugees spreekt, heeft een mening over zaken als kunst en religie en laat niet na om die te uiten. Over het fortuin dat

ze heeft vergaard, zegt ze: “Het is meer dan ik wil toegeven, maar minder dan mensen denken.” Als het over de liefde gaat, wikt ze haar woorden. “Ik heb meer schrik voor het huwelijk dan voor de dood”, liet ze ooit optekenen.

ZAKENVROUW

Doorheen de jaren profileert Shakira zich als een zelfbewust­e zakenvrouw, die onder meer een handvol parfums lanceert, en als een volleerde artieste die in 2009 voor het album en de gelijknami­ge hit She Wolf met haar stout kantje koketteert.

“Voelt niet iedereen soms dat zich diep vanbinnen een ander, meer primitief wezen roert? Aan mij zat altijd al een dierlijke kant. Als ik iets verknoei, maak ik mezelf graag wijs dat het niet-denkende beest in mij schuld treft. Zo kan ik mezelf veel meer vergeven. She Wolf is een vrije en gelukkige vrouw, een vrouw van deze tijd die weet wat ze wil en ervoor gaat. De tekst van het titelnumme­r gaat over onze individuel­e vrijheden en diepste verlangens die we met klauwen en tanden verdedigen, als een wild dier.”

WELDOENSTE­R

Naast het podium toont Shakira zich een miljonair met een goed hart. Ze koopt haar ouders een huis op de Bahamas en schenkt na natuurramp­en miljoenen voor de heropbouw van getroffen landen als Peru en Nicaragua. Ze is goodwill-ambassadeu­r voor Unicef en activist voor ALAS (America Latina en Accion Solidaira). Met Pies Descalzos, de stichting die ze op haar 18de heeft opgericht, voorziet ze in onderwijs en eten voor straatkind­eren in Colombia.

“Het is prachtig om te zien hoe zoiets hun leven en de mentalitei­t van hun gemeenscha­p verandert”, aldus de moeder van twee, die niet nalaat om daar een kritische kanttekeni­ng bij te plaatsen. “Wist je dat 75 miljoen mensen niet de mogelijkhe­id hebben om onderwijs te genieten en de helft van de Latijns-Amerikaans­e bevolking van minder dan 2 dollar per dag leeft? We produceren drie keer zo veel voedsel als nodig is om onze bevolking te voeden. Toch lijden 22 miljoen kinderen honger. Dat de oplossing daarvoor in onze handen ligt, doet mij inzien dat de mens primitieve­r is dan we denken dat onze moderne beschaving is.”

Shakira, op 12/11 in Sportpalei­s, Antwerpen. Tickets 45 tot 70 euro. www.proximusgo­formusic.com, www.shakira.com

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??
 ?? Tijdens de finale van het WK voetbal in Brazilië: Shakira is de enige popster die op drie opeenvolge­nde WK’s mocht optreden.
FOTO'S AFP, GETTY ??
Tijdens de finale van het WK voetbal in Brazilië: Shakira is de enige popster die op drie opeenvolge­nde WK’s mocht optreden. FOTO'S AFP, GETTY
 ?? Met Gerard Piqué, nog steeds haar partner, ondanks geruchten die dit najaar het tegendeel beweerden. ??
Met Gerard Piqué, nog steeds haar partner, ondanks geruchten die dit najaar het tegendeel beweerden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium