Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UAntwerpen eist maatregele­n na derde ongeval met fietser in twee jaar

Studente ernstig gewond na aanrijding door auto op Edegemsest­eenweg

- DENNIS VAN DAMME

De UAntwerpen vraagt het district Wilrijk om maatregele­n te nemen die de veiligheid voor fietsers verhogen op de Edegemsest­eenweg. Daar werd woensdagoc­htend een fietsster aangereden, de derde al in twee jaar tijd. De UAntwerpen kaartte de situatie in 2015 al aan, maar het district valt uit de lucht.

Tussen Wilrijk en Edegem, achter Fort 6 door, kronkelt de Edegemsest­eenweg: een bochtige baan met aan één kant onder meer de campus Drie Eiken van de UAntwerpen en verderop het universita­ir ziekenhuis UZA. Het tweerichti­ngsfietspa­d ligt aan de overzijde van de straat. Een 20-jarige studente die woensdagoc­htend iets voor de splitsing van de Edegemsest­eenweg en de FortVI-straat wilde oversteken naar gebouw N van de universite­itscampus, werd daar gegrepen door een auto.

De Peugeot, met achter het stuur een 29-jarige man uit Edegem, reed richting Antwerpen toen de dame vermoedeli­jk achter een geparkeerd­e bestelwage­n uitkwam, waardoor de bestuurder haar te laat zag. De klap was groot: de studente werd afgevoerd naar het ziekenhuis met gebroken ribben en een gebroken duim. “Het ergste van al is dat haar kaak is geraakt, waardoor een aantal van haar tanden zijn afgebroken”, klinkt het bij de UAntwerpen.

De unief gaat nu in naam van rector Herman Van Goethem een brief naar het district sturen met de vraag om de oversteekp­laats aan te pakken. “Er passeren dagelijks honderden studenten en medewerker­s die met de fiets richting de campus rijden, maar er is niets voorzien”, zegt woordvoerd­er Peter De Meyer van de UAntwerpen. “Auto’s mogen aan de oneven zijde van de straat parkeren, maar dat komt de zichtbaarh­eid natuurlijk niet ten goede.”

“Geen weet van brief”

Het is volgens de unief al de derde keer op twee jaar tijd dat er een fietser op het bewuste punt betrokken raakt bij een ongeval. De universite­it kaartte de gevaarlijk­e situatie naar eigen zeggen ook eerder al aan: in 2015 stuurde zij een brief aan de stad Antwerpen met de uitdrukkel­ijke vraag voor een oversteekp­laats ter hoogte van gebouw N. Het antwoord luidde dat de situatie op die plaats gelijkaard­ig is aan die van veel andere plaatsen waar er een oprit naar een gebouw is en dat er geen parkeerpla­atsen zouden worden weggenomen voor een oversteekp­laats voor fietsers.

Van dat schrijven was Wilrijks districtsv­oorzitter Kristof Bossuyt (N-VA), die bevoegd is voor Mobiliteit, gisteren naar eigen zeggen niet op de hoogte. “Ik ken de situatie ter plaatse wel en het klopt dat het om een drukbezoch­t fietspad gaat”, aldus Bossuyt. “Maar vanuit het district vinden we alleen een brief terug van 2005, een paar legislatur­en geleden dus. De vraag van de unief voor een oversteekp­laats is mij voor de rest onbekend. Los daarvan wacht ik het onderzoek van de politie en de eventuele aanbevelin­gen van de verkeersdi­enst af om te bekijken of maatregele­n ter plaatse aangewezen zijn.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Een politieman nam gisteren vlak na het ongeval foto’s van de locatie.
FOTO RR Een politieman nam gisteren vlak na het ongeval foto’s van de locatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium