Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stichting organiseer­t speeddate om wensouders te koppelen aan donoren

Nederlands­e stichting organiseer­t avond in Antwerpen voor mensen die kind willen delen

- DENNIS VAN DAMME Inschrijve­n voor de speeddate van 17 november kunt u op de website www.meerdangew­enst.nl. De locatie wordt meegedeeld na uw inschrijvi­ng.

Een coouder vinden via een speeddate. Dat is het opzet van Meer Dan Gewenst, een Nederlands­e stichting die zich inzet voor holebi’s met een kinderwens. De vereniging organiseer­t volgende week voor het eerst zo’n speeddate in Antwerpen.

Het werkt net als een klassieke speeddate: iedereen krijgt negen minuten de tijd om kennis te maken met elkaar en aan het eind van die periode worden er al dan niet contactgeg­evens uitgewisse­ld en schuift u door naar de volgende kandidaat. Alleen is het bij Meer Dan Gewenst niet de bedoeling om een liefdespar­tner te vinden, maar een co-ouder (iemand met wie je wel een kind wil, maar met wie je niet gaat samenwonen) of een donor. En dan lijkt negen minuten wel heel weinig.

“Maar laat het duidelijk zijn: je gaat niet speed een kind maken”, licht initiatief­neemster Sara Coster toe. “Na de eerste date neem je uiteraard de ruimte om heel slow verder te gaan. Het is de start van een vaak lang verhaal. Ik krijg soms mails van mensen die drie jaar eerder aan een speeddate hebben deelgenome­n en die me zeggen dat ze net ouder zijn geworden. We raden trouwens aan om naar een goede jurist te gaan voor je eraan begint.”

Elf baby’s

Sara Coster is kinderwens­coach, schreef een boek over haar eigen co-ouderschap met een homokoppel en organiseer­de in Nederland al dertien speeddates. Daaruit kwamen elf baby’s voort. “Ook vanuit Vlaanderen is de vraag groot”, zegt ze. “Vanuit verschille­nde hoeken: van single vrouwen die een kind van een gekende donor wensen tot homokoppel­s die co-ouderschap willen.”

Volgens Coster heeft een speeddate voor wensouders veel voordelen ten opzichte van een klassiek zoekertje. “Ik hoor vaak van mensen dat ze daar rare antwoorden op krijgen, dat ze zich er niet zo veilig bij voelen of dat ze gewoon liever een face-to-facegespre­k hebben. Op onze speeddates komen mensen bij elkaar die min of meer naar hetzelfde op zoek zijn. Op basis van hun woonplaats en de constructi­e die ze in gedachte hebben, maak ik een schema op. Soms komen deelnemers tot de conclusie dat co-ouderschap toch niets voor hen is. Dat is natuurlijk prima. Stabiele gezinnen vormen, dat is wat we willen.”

Volgens Coster zit intentione­el co-ouderschap in Nederland flink in de lift. “Wetenschap­pelijke studies wijzen ook uit dat kinderen van ouders die hun kinderwens vooraf goed besproken hebben, het doorgaans beter doen dan andere gezinnen.”

Dat merkt ze ook in haar eigen situatie. “Onze zonen vinden het de normaalste zaak van de wereld dat ze twee papa’s en een mama hebben. Het feit dat hij in twee verschille­nde huizen woont ook. Dat is op zich niet schadelijk voor het kind. Ouders die samen wonen en daarna uiteen gaan, dát kan wel schadelijk zijn.”

SARA COSTER

Organisatr­ice “Mensen krijgen vaak rare antwoorden op de klassieke zoekertjes.”

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Ook homokoppel­s zoeken naar cooudersch­ap.
FOTO GETTY IMAGES Ook homokoppel­s zoeken naar cooudersch­ap.
 ?? FOTO TALITHA HOPPE ??
FOTO TALITHA HOPPE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium