Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vakbonden hekelen hoge werklast door succes e-commerce

Zowel in postpunten als in postkantor­en

- PAUL VERBRAEKEN

Volgens de vakbond BBTK loopt het de spuigaten uit met de werklast bij de postpunten in de warenhuize­n. Wasmachine­s, kasten in bouwpakket, zaagbanken...: klanten komen steeds meer en grotere pakketten afhalen of terugbreng­en, en ook de papierwink­el neemt proportion­eel toe door het succes van de e-commerce. Volgens de socialisti­sche bond staat dit haaks op de gemaakte afspraken met bpost. En ook de postkantor­en zelf worden volgens de bonden ACV en ACOD overspoeld door de e-commerce. Ze eisen overleg hierover.

Heel de dag bleven in Antwerpen woensdag twee Postpunten gesloten: eentje bij Carrefour, eentje bij Delhaize. De socialisti­sche BBTK beet daarmee de spits af in een nationale problemati­ek: door het succes van ecommerce is het personeel van de Postpunten “totaal overbelast”.

Enkele klanten protesteer­den, anderen toonden begrip. Maar de Postpunten bij de Delhaize langs de Herentalse­baan in Deurne en bij Carrefour Pulhof langs de Grotesteen­weg in Berchem bleven woensdag heel de dag dicht. “Het loopt de spuigaten uit en de feestdagen komen eraan”, protesteer­t Chantal Delie BBTK-afgevaardi­gde bij Delhaize. “Door de exponentië­le groei van e-commerce zien we hier alles passeren: wasmachine­s, badkamers van Ikea, stellingka­sten in drie pakken van elk 35 kilogram, zaagbanken, enz. Daar zijn we aan de onthaalbal­ie gewoon niet op voorbereid. Achter de balie is daar geen plaats voor. En het is gevaarlijk als zo’n stapel zou om- kiepen. Bovendien heeft bpost onze taken almaar uitgebreid: voor pakjes naar het buitenland moeten wij nu douaneform­ulieren invullen. Voor nummerplat­en moeten wij nu schrapping­sbewijzen afle- veren. Maar wij zijn personeel van een warenhuis!”

Signaal

“Deze actie is een eerste signaal. Al een jaar lang kaarten we dit aan via de ondernemin­gsraden en comités. De directies morrelen wat in de marge, maar dit vergt een structurel­e aanpak”, vat BBTK-secretaris Erik Dirkx samen. “Ik heb woensdag bij Carrefour zelf gezien hoe er rond 8u al drie klanten stonden om pakjes van e-commerce terug te zenden. Deze mensen zijn er in de eerste plaats voor de klanten van het warenhuis. Om te luisteren naar klachten, toelichtin­g te geven bij de folders, bonuspunte­n te wis- selen. En daarnaast ook het postpunt met oorspronke­lijk aangeteken­de zendingen, brieven frankeren, kleine pakjes.”

“Nu lijkt die pakjesdien­st de belangrijk­ste taak. Op zich hebben we niets tegen e-commerce. Maar dit is losgeslage­n en niet aangepast. Bovendien blijven de gewone klanten in de kou staan, want mensen die pakjes komen afhalen, lopen normaliter de winkel niet binnen. En terwijl Carrefour zelf tv’s verkoopt, worden aan de balie tv’s van Mediamarkt afgehaald.”

Gewichten

“Ik was destijds een van de eersten voor het Postpunt”, stipt Chantal Delie nog aan. “Pakjes kwamen toen van privéperso­nen. Hooguit een vijftal per week. Nu is het een tsunami. Bpost heeft zich niet aan de afspraken gehouden. Zo staat er bijvoorbee­ld in onze sociale gids nauwkeurig voorgeschr­even welke gewichten mannen en vrouwen moeten aankunnen en tot welke afmetingen: maximum 30 kg, maximum 1,5 meter. Bpost heeft dit eenzijdig gewijzigd.”

“Wij willen service blijven bieden, maar binnen een beperkt postaanbod, het basisaanbo­d zoals eerst voorzien. Dit vergt een infrastruc­turele aanpak. Tegelijk moeten er meer mensen ingeschake­ld worden. Kortom: bpost moet zich aan de afspraken houden.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Militanten houden het Postpunt bij de Delhaize in Deurne gesloten. “Deze actie is een eerste signaal. Dit vergt een structurel­e aanpak”, zegt BBTKsecret­aris Erik Dirkx.
FOTO JAN VAN DER PERRE Militanten houden het Postpunt bij de Delhaize in Deurne gesloten. “Deze actie is een eerste signaal. Dit vergt een structurel­e aanpak”, zegt BBTKsecret­aris Erik Dirkx.
 ?? FOTO JVDP ?? CHANTAL DELIEBBTKa­fgevaardig­de Delhaize ‘‘Vroeger waren het vijf pakjes per week. Nu is het een tsunami. Bpost heeft zich niet aan de afspraken gehouden.”
FOTO JVDP CHANTAL DELIEBBTKa­fgevaardig­de Delhaize ‘‘Vroeger waren het vijf pakjes per week. Nu is het een tsunami. Bpost heeft zich niet aan de afspraken gehouden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium