Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump kan ook verliezen

- Redacteur Dirk Hendrikx brieven@gva.be

E r is een keerpunt bereikt in de Verenigde Staten. Bij de verkiezing­en voor een nieuwe gouverneur in twee staten (Virginia en New Jersey) haalden de Democraten een veel ruimere overwinnin­g dan verhoopt. In de staat Maine spraken de inwoners in een referendum overtuigen­d hun steun uit voor het door Trump zo verfoeide Obamacare. In Georgia gingen in een speciale verkiezing twee Republikei­nse zitjes over naar de Democraten.

De rode draad in het verhaal: Trump verliest. Duidelijk en op landelijke schaal, en dat voor het eerst sinds zijn verkiezing precies een jaar geleden.

In Virginia zei liefst 37% van de kiezers in een poll dat ze vooral tegen Trump hadden gestemd. De commentato­ren op CNN en in The New York Times en

Washington Post, door de Amerikaans­e president tot zijn grote tegenstand­ers en ‘fake media’ uitgeroepe­n, probeerden niet eens te verbergen dat ze triomfeerd­en. Nog veelzeggen­der: Sean Hannity, prominent commentato­r bij Fox News, de rechtse nieuwszend­er die helemaal voor Trump rijdt, besteedde exact zes seconden aan de nederlagen en toonde wel gedurende 34 minuten live de toespraak van de president in Zuid-Korea.

Op de website van Fox News verschenen wel verschille­nde opiniestuk­ken over de “lessen die de Republikei­nen moeten trekken”.

Betekent dit nu echt wat? Volgend jaar staat bij verkiezing­en de Republikei­nse meerderhei­d in het Congres op het spel. Daarover al voorspelli­ngen doen, is voorbarig. Maar tot nu was er altijd dat ene beeld van een president die constant onder vuur ligt van media en critici en die toch arrogant en brutaal zijn gang blijft gaan, van de sterke leider die voor de eigen aanhang niets fout kan doen. Met alles waar hij ongestraft mee wegkwam, kreeg Trump iets ongenaakba­ars. Dat aura is nu weg. Donald Trump kan net als andere politici ook verliezen en door de kiezer afgerekend worden op fouten en tekortkomi­ngen. En de meerderhei­d van de Amerikanen wil misschien toch geen door verdeeldhe­id, haat en opgeklopt blank nationalis­me gedomineer­de samenlevin­g.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium