Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Meerderhei­d heeft te traag gereageerd op vorige schandalen”

- (hca)

De politiek reageert met voortschri­jdend inzicht op elk lek met nog maar eens duizenden dossiers van personen en bedrijven die belastinge­n ontwijken en ontduiken. “Er zijn sinds Offshore Leaks al stappen vooruit gezet”, erkennen oppositiel­eden Meyrem Almaci (Groen) en Peter Vanvelthov­en (sp.a). “Maar de gaten die ze vandaag dichten, had de meerderhei­d drie jaar geleden ook al kunnen dichten. Ze heeft altijd een nieuw schandaal nodig om dat in te zien.”

Offshore Leaks

Wanneer: April 2013. Wat: Het Internatio­naal Consortium van Onderzoeks­journalist­en (ICIJ) pakt een eerste keer uit. Ze publiceert 130.000 bankrekeni­ngen in belastingp­aradijzen.

Reactie: De politieke wereld reageert verbaasd, er komen enkele parlementa­ire vragen, maar het parlement is in die periode nog volop de bankencris­is aan het verwerken. Offshore Leaks zet dat debat op scherp. “Maar het debat over de bankiersee­d bijvoorbee­ld, waarbij bankiers beloven dat ze hun functie integer en zorgvuldig zullen uitoefenen, is vandaag nog altijd niet goedgekeur­d”, zegt Almaci. “Iedereen vindt ondertusse­n wel dat die er moet komen.”

LuxLeaks

Wanneer: Najaar 2014. Wat: Honderden geheime en uiterst voordelige belastingd­eals tussen multinatio­nals en de Luxemburgs­e fiscus worden blootgeleg­d.

Reactie: De Europese belastingd­iensten beloven om de deals of rulings die ze afsluiten aan elkaar mee te delen. Het Luxemburgs gerecht veroordeel­t twee klokkenlui­ders die de klantenbes­tanden publiek maakten. De Belgische Kaaimantak­s komt in een stroomvers­nelling. “Maar van de achterpoor­tjes waar we toen al voor waarschuwd­en, heeft Van Overtveldt pas in zijn huidige beleidsbri­ef beloofd dat hij ze zal dichten”, zegt Almaci.

Swissleaks

Wanneer: Februari 2015. Wat: Een uitgebreid systeem om geld wit te wassen en belastinge­n te ontduiken, opgezet met medewerkin­g van de Zwitserse dochteraan­neming van de Britse bank HSBC.

Reactie: De Belgische fiscus weet al sinds 2010 van honderden rekeningen van Belgische klanten bij HSBC. In tegenstell­ing tot andere lekken, slaagt de fiscus er hier wel in om een groot deel van de miljoenen te recuperere­n. Er komen 100 extra speurders bij de Belgische Belastingi­nspectie, maar de afgelopen dagen bleek uit getuigenis­sen van zowel vakbonden, onderzoeks­rechters als de administra­tie zelf dat er eigenlijk te weinig mensen zich op fraudedoss­iers kunnen concentrer­en.

“Internatio­naal is in die periode veel in beweging gekomen”, zegt Vanvelthov­en. “Zo zijn buitenland­se banken verplicht om financiële gegevens van klanten over te maken aan de fiscus van hun thuisland. 90 landen schreven zich al in dat systeem.”

Panama Papers

Wanneer: April 2016. Wat: Meer dan 11 miljoen e-mails, bankafschr­iften en andere documenten, afkomstig van het Panamese zakenkanto­or Mossack Fonseca, gespeciali­seerd in belastingo­ntwijking.

Reactie: Enkele maanden later stemt het Europees Parlement de richtlijn tegen belastingo­ntduiking die onder meer moet voorkomen dat winsten nog doorgescho­ven worden naar belastingp­aradijzen. Er wordt op verschille­nde niveaus werk gemaakt van een zwarte lijst met belastingp­aradijzen. Zowel in het Europees als in de Belgische Kamer komt er een onderzoeks­commissie. “Er zijn opnieuw stappen vooruit gezet”, zegt Vanvelthov­en. “Maar waarom wil de meerderhei­d die schermvenn­ootschappe­n niet gewoon buiten de wet stellen, zoals wij voorstelle­n? Iedereen vindt belastingo­ntwijking ethisch niet kunnen, maar toch maken ze het niet illegaal.”

Paradise Papers

Wanneer: November 2017 Wat: 13,4 miljoen gelekte documenten, de meeste afkomstig van het juridisch advieskant­oor Appleby, waaruit blijkt dat tal van bekende personen en bedrijven ingewikkel­de fiscale constructi­es laten opzetten om zo min mogelijk belastinge­n te betalen.

Reactie: Van Overtveldt noemt de constructi­es “niet nieuw”. Het voordeel is volgens hem “dat ze op dit moment al worden aangepakt”. De oppositie stelt voor om de commissie-Panama Papers te heropenen, ook al gaat het bij de Paradise Papers om een ander mechanisme. De meerderhei­d wijst dat verzoek af.

 ??  ?? Meyrem Almaci.
FOTO BART DEWAELE
Meyrem Almaci. FOTO BART DEWAELE
 ??  ?? Peter Vanvelthov­en.
FOTO PHOTO NEWS
Peter Vanvelthov­en. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium