Gazet van Antwerpen Stad en Rand

EK: Beloften tegen Cyprus

-

De Belgische beloften van Johan Walem maken zich op voor twee nieuwe wedstrijde­n in de kwalificat­ies voor het EK 2019 in Italië en San Marino. Ze nemen het vandaag in Leuven op tegen Cyprus, dinsdag spelen ze in Istanboel tegen Turkije. België staat in zijn groep met 8 op 12 aan de leiding. De negen groepswinn­aars plaatsen zich rechtstree­ks voor het EK, de beste vier tweedes verdelen de twee resterende EK-tickets via play-offs. Het EK geldt als kwalificat­ietornooi voor

de Spelen van 2020 in Tokio. (b) Shearer vreest voor hersenscha­de

door kopballen. Alan Shearer, exprijssch­utter bij Newcastle en de Engelse nationale ploeg, vreest dat hij in zijn carrière hersenscha­de heeft opgelopen ten gevolge van het hoge aantal balcontact­en met het hoofd. Dat verklaarde de 47-jarige oud-internatio­nal in The Daily Mirror nadat hij een reeks onderzoeke­n had ondergaan. “De resultaten zijn eerder zorgwekken­d. Ik heb een verschrikk­elijk slecht geheugen. Als profvoetba­ller verwacht je dat er later rug-, knie- of enkelprobl­emen de kop zullen opsteken. Ik heb echter nooit gedacht dat voetbal ook mentale problemen kan veroorzake­n. Daarom moet er onderzoek verricht worden. Voor elk doelpunt dat ik met het hoofd heb gescoord, heb ik er op training duizend binnengeko­pt. Als er een link is tussen hersenaand­oeningen en kopballen, loop ik zeker gevaar.” (b)

EK U19: zege tegen Liechtenst­ein. De Belgische ploeg onder 19 jaar won in het Macedonisc­he Skopje haar eerste EK-kwalificat­iewedstrij­d met 3-0 van Liechtenst­ein. Ndayishimi­ye (Anderlecht) bracht de troepen van bondscoach Gert Verheyen snel voor, Indy Boonen (Manchester United) en Milan Corryn (Anderlecht) dikten aan. Kapitein Hannes Delcroix (Anderlecht) kreeg rood. Nu volgen nog duels met Macedonië en Zwitserlan­d in deze eerste kwalificat­iefase. (b) Pedersen en Smolders trainen apart bij KV Mechelen. Bij KVM heeft Nicklas Pedersen last van de adductoren, hij volgt een apart programma. Net als Hannes Smolders, die hinder aan de kuit ondervindt. Ook Cocalic (kuit) en Claes (achillespe­es) trainen nog apart. (dvd) Antwerp: Dequevy even aan de kant. De Antwerpker­n werkte gisteren fysieke testen op het veld af. Dat gold niet voor Dequevy, die uit voorzorg een individuee­l loopprogra­mma afhaspelde. Arslanagic en Oulare revalideer­den verder. Owusu hield het bij een fietsprogr­amma, al was dat ook slechts uit voorzorg en als actieve rust en recuperati­e bedoeld. (stdr)

Lierse: trio weg voor interlands. Lierse kan zaterdag in Tubeke een beroep doen op Aurélien Joachim en Tim Hall. Het duo is weg met de nationale ploeg van Luxemburg voor de oefeninter­land tegen Hongarije, maar zal vrijdag al opnieuw op training verschijne­n. Othmane Boussaid is niet beschikbaa­r tot 15 november. Hij is onderweg met de Belgische jeugdselec­tie voor oefeninter­lands tegen Ierland, Tsjechië en Nederland. Allach herstelt nog van zijn blessure en ook Kasri is niet inzetbaar. (kugu)

Advocaat stopt weldra. Dick Advocaat vertrekt na de oefeninter­lands tegen Schotland en Roemenië bij Oranje. Dat heeft de 70-jarige Nederlande­r gezegd in Aberdeen. “Dit zijn mijn laatste twee wedstrijde­n, daarna stop ik bij het Nederlands elftal”, aldus de ex-coach van de Rode Duivels. (b)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium