Gazet van Antwerpen Stad en Rand

’t Kuipke is nu van Keizer Kenny

Bij afwezighei­d van publieksli­eveling Iljo Keisse moet De Ketele heersen in Gent

- WERNER BOURLEZ

Geen Iljo Keisse in de Gentse Zesdaagse volgende week, dus moet Kenny De Ketele (32) de nieuwe keizer van ’t Kuipke worden tijdens die Zesdaagse van Vlaanderen. “Ik voel geen extra druk. Ook zonder de blessure van Iljo was ik gestart om te winnen. Ik leef hier al maanden naartoe.”

Het was een domper voor de organisato­ren toen publieksli­eveling en zesvoudig winnaar Iljo Keisse een paar weken geleden door een handblessu­re forfait moest geven. Gelukkig is die andere nationale pisteheld, Kenny De Ketele, op tijd hersteld van zijn zware val op 7 september in de kermiskoer­s van Izegem. De 32-jarige renner van Sport Vlaanderen-Baloise liep een barst in de heup op. “Het is een beetje een mirakel dat ik al zo goed ben”, zegt De Ketele. “Ik heb veel superlatie­ven gehoord van mijn medische staf. Ze staan versteld van hoe snel mijn lichaam hersteld is. Ik ben nog niet super, maar dit weekend kan ik op de Wereldbeke­rmanche in Manchester die laatste procentjes goedmaken. En ploegmaat Moreno De Pauw is in bloedvorm. We kunnen in Gent voluit voor de zege gaan.”

Daar rekent het enthousias­me publiek ook op, zeker na het afzeggen van Keisse. “Ik vind het ook jammer dat Iljo er niet is, hoor”, zegt De Ketele. “Hij is altijd de publieksli­eveling geweest en hij zorgde voor een speciale sfeer. Hoe ze zijn naam scandeerde­n: Iljooo! Zelfs ik kreeg daar kippenvel van. We zullen ons best doen om hem zo goed mogelijk te vervangen. Het publiek had Moreno en mij al in de armen gesloten, ook wij werden fel aangemoedi­gd. Ze moeten nu niet Kennyyyyy! roepen, maar extra steun is uiteraard welkom. Trouwens: het is voor de fans misschien de gelegenhei­d om ook eens de andere Belgen in de gaten te houden, want er rijdt enorm veel talent mee. We zijn al jaren aan een opmars bezig. Gerben Thijssen, Robbe Ghys, Linsday De Vylder... dat zijn toptalente­n. Die werken heel hard, die verdienen ook aandacht.”

De Ketele won al twee keer de Zesdaagse van Gent: in 2011 met Robert Bartko en in 2014 met Jasper De Buyst. “Nummer drie zou mooi zijn. Met of zonder Keisse verandert eigenlijk niks: we zijn alleen tevreden met de zege. We leven hier al maanden naartoe. Zelfs op training praten we er voortduren­d over. Moreno is een van mijn beste kameraden, ik zie hem bijna meer dan mijn vriendin. Samen willen wie die zege in ’t Kuipke pakken.”

Gentse Feesten van de winter

Al is de tegenstand niet min. “Iljo is er dan wel niet, maar de rest is er ”, zegt De Ketele. “De top van de zesdaagser­enners is aanwezig. Maar het is voor ons natuurlijk­e een speciale zesdaagse, hier kunnen we altijd iets meer. De piste is heel technisch, dat is in ons voordeel. Veel renners zijn ook een beetje bang om naar Gent te komen. Ze horen ook van collega’s dat er in ’t Kuipke serieus gevlamd wordt. Wat niet wil zeggen dat er in de andere zesdaagses niet gekoerst wordt, maar hier is het toch anders. Als je het zesdaagsep­rogramma van Londen vergelijkt met dat van Gent, dan is dat toch een verschil. In Gent werken we iedere avond tussen de 100 en de 130 kilometer af met meer dan 50 km/uur gemiddeld. In elk onderdeel is het een strijd op het scherp van de snee. Je verliest iedere dag enorm veel energie en dat boezemt de renners wel wat schrik in.”

“’t Kuipke is zo speciaal. Het is een kleine piste waar zo veel volk binnen kan, met een geweldige akoestiek. Het publiek zit er ook zo dicht op. Er zijn weinig zesdaagses waar je als toeschouwe­r het middenplei­n kan bezoeken. Er is een enorme interactie tussen de renners en het publiek, ze kunnen mekaar zelfs aanraken. En iedereen wil erbij zijn. Het zijn de Gentse Feesten van de winter.”

Kenny De Ketele “Hoe de fans de naam van Iljo scandeerde­n... Zelfs ik kreeg daar kippenvel van.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO MARC VAN HECKE ??
FOTO MARC VAN HECKE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium