Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dat ik ploegmaat ben van Arshavin? Daar sta je niet bij stil”

ExBeerscho­tspeler Georgy Zhukov viert ei zo na dubbel in Kazachstan

- KRISTOF SOMERS

Over een week wordt hij pas 23 jaar, maar op die leeftijd heeft Georgy Zhukov er wel al een opmerkelij­k parcours opzitten. Na zijn vertrek bij Beerschot in 2013 belandde de Antwerpena­ar via Nederland en Rusland in Kazachstan. Daar greep Zhukov enkele weken geleden nipt naast de dubbel.

FC Kairat Almaty, dat is sinds begin dit jaar de nieuwe werkgever van Georgy Zhukov. De club uit het zuidoosten van Kazachstan voegde dit seizoen een zesde beker toe aan zijn palmares. “Dat was fijn, maar van een echte viering was geen sprake”, legt Zhukov uit. “Onze prioriteit lag immers bij de competitie en daarin hebben we tot de laatste speeldag gestreden voor de titel. Jammer genoeg kwamen we op het eind van de rit één punt tekort.”

Kazachstan is natuurlijk je geboortela­nd, maar waarom zette je uiteindeli­jk toch de stap naar die competitie?

Georgy Zhukov: “Vorig seizoen lag ik onder contract bij het Russische FC Oeral, maar dat was niet mijn gelukkigst­e periode. Hoewel ik goed trainde, werd ik er compleet genegeerd en dat frustreerd­e mij. Na een tijdje was ik het plezier volledig kwijt. De voorzitter van FC Kairat was daarvan op de hoogte en regelde dat ik naar Kazachstan kon. Op drie dagen was de transfer helemaal rond.”

Heb je in je thuisland dat plezier dan teruggevon­den?

“Persoonlij­k kan ik terugblikk­en op

een goed seizoen. Alleen jammer van die blessure op het einde van het seizoen, waardoor ik de laatste matchen gefrustree­rd vanuit de tribune moest toekijken.”

Onder meer Sheldon Bateau (exKV Mechelen), Cesar Arzo (exGent) en de Russische vedette Andrej Arshavin behoren tot je ploegmaats. Behoorlijk indrukwekk­end, toch?

“Bateau en Arzo kende ik zelf niet, maar zag ik vroeger aan het werk in de Belgische competitie. En Arshavin, ja. Wat kan ik zeggen? Die heeft al een geweldige carrière achter de rug, maar eens je samen speelt, sta je daar echt niet bij stil, hoor.”

Eerder speelde je op huurbasis voor Astana, de andere topclub uit Kazachstan die jullie te snel af was in de titelrace. Hoe hoog mogen we de Kazachse competitie inschatten?

“Astana kroonde zich inderdaad opnieuw tot kampioen en strijdt binnenkort ook nog tegen Villarreal voor een plek in de volgende ronde van de Europa League. Toch vind ik onze ploeg kwalitatie­f sterker. Astana heeft als grote voordeel dat het een stabiele club is, terwijl het seizoen bij Kairat toch vaak woelig verloopt. De rest van de ploegen in de Premier Liga beschikt wel over talentvoll­e spelers, maar zij moeten het vaak doen met barslechte velden. Dan is het moeilijk om technisch verzorgd voetbal te brengen, dus schakelen zij over op knokken. Bij Kairat daarentege­n werd nog maar in 2015 een volledig nieuw en hypermoder­n oefencompl­ex gebouwd. Denk maar niet dat dit een

club is om te komen uitbollen, zoals in Qatar of China. Hier wordt misschien zelfs meer geëist dan in België. De voorzitter, die trouwens een echte topkerel is, betaalt ons goed en wil dan ook resultaten zien.”

Allemaal mooi, maar ligt jouw toekomst verder in Kazachstan? Stel dat een Belgische eersteklas­ser tijdens de winterstop aan je mouw trekt. Wat doe je?

“Tja, ik lig hier momenteel nog twee jaar onder contract en kan dus niet zomaar weg. De club is bovendien heel tevreden over mijn prestaties. Toch zou ik in mijn situatie, als jonge speler, een terugkeer zeker overwegen. Mijn doel is nog steeds om mij in de kijker te spelen en dat lukt gemakkelij­ker via de Belgische competitie.”

Het is intussen vier jaar geleden dat je Beerschot verliet voor Standard. Heb je je die overstap niet beklaagd?

“Spijt heb ik daar echt niet van. Ik kon mijn kans niet afdwingen op Sclessin, dat is voetbal. Tegelijk heb ik in die periode wel ervaring kunnen opdoen door uitleenbeu­rten aan Astana en Roda JC. Zeker mijn tijd in Nederland was voor mij een geslaagde periode.”

Welke band heb je na al die jaren nog met Antwerpen?

“Ik mag dan ondertusse­n verhuisd zijn naar Limburg, Antwerpen blijft voor mij de mooiste stad in België. Er hangen voor mij heel mooie herinnerin­gen aan vast. Na het vertrek uit Kazachstan heb ik er tenslotte bijna mijn hele jeugd doorgebrac­ht.”

Hoe volgde je de opgang van Beerschot Wilrijk?

“Leuk hé, dat het zo goed gaat. Assistent Marc Noë was destijds mijn trainer bij de beloften. En met Los- ada, François, Van Hyfte, Swinkels en Schaessens speelde ik zelfs nog samen. Ik hoop dat de club op dit elan verdergaat.”

 ?? FOTO RR ?? Georgy Zhukov (links) met zijn bekende ploegmaat Andrej Arshavin (exArsenal). De exspeler van Beerschot heeft het prima naar zijn zin in Kazachstan.
FOTO RR Georgy Zhukov (links) met zijn bekende ploegmaat Andrej Arshavin (exArsenal). De exspeler van Beerschot heeft het prima naar zijn zin in Kazachstan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium