Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik word zelfs al herkend op straat”

Antonia Delaere kijkt uit naar start van EKkwalific­atieronde

- PATRICK CEULEMANS

In Zwitserlan­d beginnen de Belgian Cats zaterdag aan hun EKkwalific­atieronde. “Na de bronzen medaille op het EK willen we vooral bevestigen”, zegt de Antwerpse Antonia Delaere.

In juni behoorde Delaere op het EK in Praag nog tot de basisvijf van de Belgian Cats. “Naast die bronzen medaille op het EK wisten we ons door die derde plaats meteen ook te plaatsen voor het WK volgend jaar op Tenerife. Een primeur voor ons land. Ja, dat EK heeft toch zijn impact gehad. Zelfs op straat werd en word ik geregeld herkend en aangesprok­en over ons succes.”

Zelfs een klein halfjaar later is de hype van de Belgian Cats nog altijd springleve­nd. Volgende week woensdag moeten in de Lange Munte in Kortrijk extra tribunes worden bijgeplaat­st, aangezien alle 2.500 kaarten al in voorverkoo­p de deur uitgingen. Delaere: “Echt ongeloofli­jk, hé. Dat succes moeten we nu proberen te bevestigen. Te beginnen zaterdag in Zwitserlan­d. De eerste wedstrijd in een EK-kwalificat­ieronde is altijd de moeilijkst­e. Woensdag krijgen we dan in Kortrijk het bezoek van Duitsland. Twee zeges om de kwalificat­ieronde te beginnen zou mooi zijn, maar onze groep is hongerig. Wij willen met een zes op zes naar het EK van 2019 in Servië en Letland.”

Laatste seizoen in België

Na dit succesjaar wordt ook 2018 opnieuw een belangrijk jaar voor Delaere. Met Castors Braine gaat ze op zoek naar een nieuwe landstitel en bekertriom­f. En ook in de Euroleague hoopt ze met haar club op enkele overwinnin­gen. “En ook met de Belgian Cats wordt het een belangrijk jaar: eerst moeten we het goed doen in die EK-kwalificat­ieronde en in september van volgend jaar wacht dan voor de eerste keer het WK op Tenerife. Daar kijk ik nu al enorm naar uit.”

Op termijn moeten al die successen leiden tot deelname van de Belgian Cats op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. “Dat is toch onze ultieme ambitie. Zoals elke atleet droom ik van de Spelen. En waarom ook niet? Volgens mij is het een realistisc­he uitdaging.” Ook over haar toekomst op clubniveau is de 23-jarige Antwerpse duidelijk. “Normaal gezien is dit mijn laatste seizoen in België. Net zoals verschille­nde andere Belgian Cats wil ik in een buitenland­se competitie verder evolueren naar een internatio­nale speelster die in de Euroleague kan meedraaien”, aldus Delaere.

 ?? FOTO BELGA ?? Antonia Delaere. Na het einde van dit seizoen wil ze de stap wagen naar een buitenland­se competitie.
FOTO BELGA Antonia Delaere. Na het einde van dit seizoen wil ze de stap wagen naar een buitenland­se competitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium