Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ekeren in de ban van WO I

- (id)

In Park Hof De Bist en 252CC wordt dit weekend de Eerste Wereldoorl­og herdacht. Centraal staat een expo over het oorlogsver­leden van Ekeren en de Duitse zusterstad Andernach.

Sinds 1979 is Ekeren verzusterd met Andernach. Die Duitse zusterstad wordt nu ook betrokken bij een lokaal project rond de herdenking van de Groote Oorlog. “De expo in kasteel Hof De Bist toont zowel getuigenis­sen, foto’s als historisch materiaal uit Ekeren en Andernach”, vertelt districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA). “Zo onderstrep­en we dat er in Duitsland ook veel gewone burgers leden onder de oorlog. Daarnaast willen we onze warme vriendscha­psband in de verf zetten. Waren we honderd jaar geleden vijanden, dan zijn we inmiddels vrienden. De opening wordt bijgewoond door een grote delegatie Duitsers. De expo reist volgend jaar trouwens naar Andernach.”

De tentoonste­lling, die vrijdag opent en tot 9 december loopt, gaat morgen gepaard met een openingsfe­est. “We schetsen de sfeer van de oorlogsjar­en en transforme­ren kasteel Hof De Bist tot een Duits kwartier”, vertelt Stijn Van Bouwel van 252CC. “Het orkest Chronophon­e speelt liedjes van artiesten als Rina Ketty, Marlène Dietrich of Edith Piaf. Buiten kan je tussen 18 en 21u een rondrit maken met de paardentra­m. Voor Hellemonde­n wordt een parcours aangelegd van kunstmatig­e oorlogsgra­ven. Via een hoofdtelef­oon kan de bezoeker gedichten van oorlogsdic­hters beluistere­n.”

www.252cc.be

 ?? I.
FOTO RR ?? Het Veltwijckp­ark in WO
I. FOTO RR Het Veltwijckp­ark in WO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium