Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen Airbnb’s in sociale woningen

- (dh)

Het komt in Vlaanderen niet voor dat mensen kamers in sociale woningen of de hele woning verhuren via Airbnb. In de buurlanden is dat wel gebeurd.

Volgens Vlaams Parlements­lid Marc Hendrickx (N-VA) is zo’n vorm van misbruik voorkomen dankzij het controlebe­leid. “De controle werkt. We hebben hier geen mistoestan­den of drama’s zoals in de buurlanden”, zegt de politicus uit Mechelen.

Niet onderverhu­ren

Wie een sociale woning huurt mag die niet onderverhu­ren. Het aanbieden op verhuurpla­tforms als Airbnb is strikt verboden. Dat leidde onder meer in Nederland tot het verbreken van sociale huurcontra­cten als sanctie.

Marc Hendrickx drong er bij ministers van Toerisme en Wonen Ben Weyts en Liesbeth Homans, partijgeno­ten van N-VA, op aan om dit in Vlaanderen te voorkomen. Toerisme Vlaanderen spoort Airbnb-aanbieders actief op en verplicht hen zich te registrere­n. Wonen Vlaanderen koppelt dit register dan aan dat van alle sociale woningen. Zo wordt automatisc­h gecontrole­erd zonder grote werklast.

“Uitzetting­en vermeden”

“Uit de eerste controle blijkt dat er geen sociale woningen toeristisc­h worden onderverhu­urd”, zegt Marc Hendrickx. Het bewijs dat onze controles afschrikke­n. Zo worden ook uitzetting­en vermeden. Het is nu aan Toerisme Vlaanderen om ervoor te zorgen dat alle aanbieders van woningen via Airbnb aan hun registrati­eplicht voldoen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium