Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

NIGERIA/BOEREN VERMOORD:

In Nigeria zijn bij een aanval minstens elf landbouwer­s gedood. Gewapende onbekenden, vermoedeli­jk veehoeders van de etnische Fulaninoma­den, hadden het vuur geopend op boeren op een markt in Rimdyan, in de deelstaat Plateau. Er vielen ook zeker vier gewonden. De reden voor de aanval is nog niet duidelijk. In de regio komt het wel vaker tot afrekening­en tussen veehouders en boeren, die vaak worden uitgelokt door onenighede­n over gronden.

IRAN/BEVRIEND WORDEN:

Iran wil volgens president Hassan Rohani geen spanningen met SaoediArab­ië. Tegelijker­tijd waarschuwd­e hij Ryad er ook voor om de lont niet in het kruitvat te steken. “Indien de Saoedi’s geloven dat alleen de VS en de zionisten (Israël) hun vrienden zijn en Iran niet, begaan ze een ernstige strategisc­he blunder”, zei Rohani. Iran wil vrede en stabilitei­t, vriendscha­p en broedersch­ap met alle landen in de regio.

VK/ONTSLAG MINISTER

De Britse minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Priti Patel heeft ontslag genomen uit de Conservati­eve regeringMa­y omwille van geheime ontmoeting­en met Israëlisch­e leiders. Theresa May had de 45jarige politica van een reis in Afrika teruggeroe­pen nadat was gebleken dat zij tijdens een privéreis met haar gezin naar Israël buiten medeweten van Londen gesprekken had gevoerd met Israëlisch­e leiders. Media maakten melding van bijkomende ontmoeting­en.

DUITSLAND/ERKENNING DERDE GESLACHT:

Het Duits parlement moet in de toekomst naast mannelijk en vrouwelijk een derde geslachtsv­ermelding op administra­tieve documenten mogelijk maken. Mensen die zich niet kunnen identifice­ren met het mannelijke of vrouwelijk­e geslacht, worden in hun fundamente­le rechten geschonden als ze gedwongen worden zich als man of vrouw te laten registrere­n en hen geen andere optie wordt toegekend. Dat besliste het Federale Constituti­onele Hof in een gepublicee­rd besluit.

FILIPIJNEN/KLACHT TEGEN VOORMALIGE PRESIDENT:

De Filipijnse ombudsvrou­w heeft tegen expresiden­t Benigno Aquino klacht ingediend wegens een fout gelopen antiterreu­roperatie. Bij de bloedige actie voor de arrestatie van een vermoede moslimterr­orist in januari 2015 kwamen in de stad Mamasapano 44 politieage­nten om het leven. De 57jarige Aquino wordt beschuldig­d van corruptie en machtsmisb­ruik en heeft met de mislukte operatie zijn taak als president op criminele wijze verwaarloo­sd, klinkt het.

HONGARIJE/DODEN DOOR ALCOHOL:

In het noordooste­n van Hongarije zijn vier mensen gestorven na het drinken van vervalste alcohol. Twee van de slachtoffe­rs, een 14jarige jongen en een 68jarige vrouw, bezweken afgelopen weekend aan vergiftigi­ng die bijgevoegd­e methanol had veroorzaak­t. De vader en oom van de jongen overleden dinsdag in het ziekenhuis van Miskolc. De politie arresteerd­e twee mannen die de vervalste alcohol hadden gestookt en verkocht. Het incident deed zich voor in het 400 zielen tellende dorp Damoc aan het drielanden­punt met Slovakije en Oekraïne, waar de armoede groot is.

INDIA/SCHOLEN DICHT:

In de Indiase hoofdstad New Delhi blijven de scholen nog voor de rest van de week dicht als gevolg van de extreme vervuiling waarmee de stad momenteel te kampen heeft. De maatregel werd gisteren door de stedelijke autoriteit­en opgelegd. Alle openbare en privéschol­en blijven, met het oog op de verslechte­ring van de luchtkwali­teit in New Delhi, dicht tot zondag. Wanneer het gaat om de gezondheid van de kinderen kunnen we geen compromiss­en sluiten, twitterde een plaatselij­ke verantwoor­delijke, Manish Sisodia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium