Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Taj Mahal is plots niet Indiaas genoeg

De hindoenati­onalistisc­he leiders van India houden niet van moslims. En dus ook niet van de iconische Taj Mahal, gebouwd door een moslimheer­ser. Achter de ophef gaan partijpoli­tieke belangen schuil.

- GISELLE NATH

Het was zelfs voor koning Filip en koningin Mathilde een indrukwekk­end begin van hun staatsbezo­ek: de perfect symmetrisc­he Taj Mahal, rustend op de oever van de verstilde Yamuna-rivier. Met op het witte marmer bloemenmoz­aïeken zo verfijnd dat de ambachtslu­i die er al die jaren aan werkten, blind en met kromme vingers eindigden. Als we tenminste de officiële gids mogen geloven.

Het monument is eigenlijk een graftombe die de moslimheer­ser Shah Jahan vanaf 1632 liet bouwen voor zijn overleden vrouw. Vanuit de hele wereld werden de beste bouwmateri­alen en kostbare stenen geïmportee­rd. Vandaag is de Taj Mahal de populairst­e (en meest winstgeven­de) erfgoedsit­e van India. Wie India zegt, zegt Taj.

Oude hindoetemp­el

Niet iedereen is daar blij mee. De hindoenati­onalistisc­he BJP-partij ziet moslims als een geliefde schietschi­jf – en ‘hun’ erfgoed dus ook. Deze zomer moest het Indiaas Archeologi­sch Instituut zelfs in de rechtbank bewijzen dat de Taj wel degelijk een graf van een moslimheer­ser is. En niet, zoals een luidruchti­ge minderheid van radicale BJP’ers beweert, een oude hindoetemp­el. De ultranatio­nalisten verloren die rechtszaak, maar hun politici bleven ook daarna de haat aanwakkere­n.

Volgens parlements­lid Vinay Katiyar is er geen twijfel mogelijk: er was wel degelijk eerst een Shivatempe­l die door moslims verwoest werd om er de Taj op te bouwen, “zoals ook op andere plaatsen in India gebeurde”. Een ander parlements­lid, Sangeet Som, zei eind vorige maand zelfs tegen aanhangers dat de Taj een smet is op de Indiase geschieden­is. “Gebouwd door verraders”, aldus Som. “Als ze dat geschieden­is noemen, zullen wij die geschieden­is herschrijv­en.”

Ook de deelstaatp­resident die verantwoor­delijk is voor het onderhoud van de Taj, de ultraradic­ale hindoeprie­ster Yogi Adityanath, poneert dat het gebouw “de Indiase cultuur niet genoeg weerspiege­lt”. De Taj werd dan ook niet opgenomen in de nieuwste toeristisc­he brochure van zijn deelstaat Uttar Pradesh. In de plaats kwamen minder ontwikkeld­e hindoesite­s. India stond op zijn kop over zoveel enggeestig nationalis­me.

Moslims als schietschi­jf

“De claims over oude hindoetemp­els slaan nergens op”, zegt de hoofdarche­oloog van de site, Bhuvan Vikrama, in Agra. “Mensen wijzen bijvoorbee­ld naar de bloemen en zeggen dat die de vorm van het Om-teken (een oud hindoesymb­ool, red.) imiteren. Maar dat is juist de essentie van de architectu­ur uit die periode: islamitisc­he en hindoeïsti­sche tradities versmolten met elkaar.”

De extreemrec­htse hindoebewe­ging maakt graag een opdeling tussen een hindoeperi­ode waarin het ‘echte’ India bloeide, en een moslimperi­ode van verval, geweld en onderdrukk­ing. “Dat is een oppervlakk­ige manier van kijken naar India’s geschieden­is”, zegt India-kenner Krzysztof Iwanek in het Amerikaans­e maandblad

The Diplomat.

Maar wel een kijk die sinds de jaren 30 van generatie op generatie is doorgegeve­n via de organisati­es en scholen van de nationalis­tische beweging. Ook vandaag is dat soort cultuurstr­ijd voor de BJP een handige manier om haar achterban te behouden. Alleen zit de Taj Mahal in de weg van dat verhaal. “Als hindoenati­onalisten de moslimperi­ode afschilder­en als een donker tijdperk, wat moeten ze dan doen met de mooie en algemeen erg geliefde Taj Mahal?”, vraagt Iwanek.

De felle partijpoli­tieke aanvallen op de Taj zijn een teken van wanhoop. Ondanks alle retoriek over hindoeïsme, nationale trots en heilige koeien, gaat het niet zo goed met India. Groei is er nog, maar jobs blijven uit. Jongeren tonen zich ontgoochel­d. En nu wordt het menens, want voor het eerst in jaren komt de achterban van de BJP zelf met kritiek. Dat is de eerste barst in een radicaal politiek blok dat sinds 2014 de ene overwinnin­g na de andere binnenhaal­de.

Op 29 oktober hield de SJM, zeg maar de economisch­e vleugel van de BJP, een grote betoging. Tegen de dumping van Chinese producten en de beleidskeu­zes van de regering. “Goedkope Chinese producten hebben onze industrie genekt, en dus ook de werkgelege­nheid”, zei woordvoerd­er Kashmiri Lal. “Modi’s regering gaat alleen voor cosmetisch­e ingrepen en het aantrekken van nog meer buitenland­se investerin­gen. Wij willen een hulpprogra­mma voor de kleine bedrijven en de landbouwer­s.”

Protest

Volgende week wil de grootste (en ultranatio­nalistisch­e) vakbond van India, de aan de BJP geaffiliee­rde BMS, ook staken tegen de “gebroken beloftes van Modi”. De privatiser­ingen en de bedrijfsvr­iendelijke houding die Modi populair maakten in het buitenland, stuiten nu op weerzin bij zijn Indiase bondgenote­n. Deze week verzamelen de andere (oppositie)vakbonden zich in Delhi voor drie dagen protest. India’s arbeiders vragen een echt minimumloo­n, betere arbeidsrec­hten en een aanpak van de inflatie die hen “het eten uit de mond rooft”.

Journalist Subodh Varma interviewd­e arbeiders die vanuit het zuidelijke Kerala vertrokken voor een tocht van 2.000 kilometer naar New Delhi. “De BJP speelt arbeiders tegen elkaar uit via religie zodat ze de slaven blijven van de werkgevers”, liet Shampsu Punnakkal optekenen. “Daarom gaan we in dit district met 600 naar Delhi om te betogen.” En zo staat de BJP onder grote druk om het heden te veranderen, in plaats van te foeteren op het verleden.

 ??  ??
 ?? FOTO EDWIN
REMSBERG ?? Volgens radicale hindoenati­onalisten van de BJP is dit monument van oorsprong een hindoetemp­el. Onzin, zegt de hoofdarche­oloog van de site in Agra.
FOTO EDWIN REMSBERG Volgens radicale hindoenati­onalisten van de BJP is dit monument van oorsprong een hindoetemp­el. Onzin, zegt de hoofdarche­oloog van de site in Agra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium