Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Kinderen van de Collaborat­ie’ evenaart succes ‘Bevergem’

- TOM DE LEUR

Met de Tweede Wereldoorl­og scoort Canvas altijd goed, maar 475.135 kijkers voor Kinderen

van de Collaborat­ie is wel érg veel. “Kinderen die getuigen over zo’n gevoelige materie is een garantie voor succes”, zegt historicus Koen Aerts.

Een programma dat bijna een half miljoen kijkers haalt en niet over sport gaat: dat maken ze bij Canvas niet elke dag mee. Meer nog: het is geleden van een aflevering van de succesreek­s

Bevergem op 14 oktober 2015 – toen 637.000 kijkers – dat een niet-sportief programma het op Canvas nog zo goed deed.

Historicus Koen Aerts, die de reeks Kinderen van de Collaborat­ie begeleidde, vat de succesform­ule samen: “De collaborat­ie ligt in Vlaanderen nog altijd erg gevoelig en is nog altijd gepolitise­erd. Het is een bijzonder donkere bladzijde uit de vaderlands­e geschieden­is: een deel van de bevolking koos voor een regime dat verantwoor­delijk was voor een van de grootste misdaden van de twintigste eeuw. Als je dan ook eens de kinderen van die collaborat­eurs aan het woord laat, kom je aan deze kijkcijfer­s. Kinderen zijn per definitie onschuldig, al gaan ze niet allemaal op dezelfde manier met dat verleden om. Er zijn gezinnen waar nooit over dat verleden werd gesproken. Het werd doodgezweg­en of ze kwamen het pas aan het sterfbed te weten.”

Debat op gang brengen

Aerts verwacht dat de belangstel­ling voor de reeks blijft: “Zeker in de vijfde en zesde aflevering rond amnestie en de Holocaust. Daar zitten uitspraken die indruk zullen maken. Ik hoop dat de reeks een gezond debat op gang brengt en dat de gerechteli­jke dossiers rond collaborat­ie eindelijk opengaan voor de mensen die met recht en reden toestemmin­g vragen om ze in te zien.”

De historicus benadrukt ook dat er in 2018 een reeks Kinderen van

het Verzet komt. “Je zit met 15.000 Belgische doden in het verzet tegenover 5.000 doden ten gevolge van de collaborat­ie. Dat maakt drie keer zoveel oorlogswez­en. Uiteraard moet je die reeks over het verzet dan maken.”

 ?? FOTO VRT ?? Een foto uit de naziperiod­e. Er zijn naar schatting 300.000 kinderen van collaborat­eurs in België.
FOTO VRT Een foto uit de naziperiod­e. Er zijn naar schatting 300.000 kinderen van collaborat­eurs in België.
 ?? FOTO VRT ?? Herman Dillen, een van de veertien getuigen in het programma.
FOTO VRT Herman Dillen, een van de veertien getuigen in het programma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium