Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Screen bij bevallinge­n strikter op hepatitis B”

- (dh)

We moeten eindelijk eens op zoek naar de tienduizen­den Belgen die hepatitis hebben in een vroeg stadium zonder dat ze het zelf weten. En de screening bij vrouwen die bevallen moet strikter gebeuren.

Dat zijn de twee grote aanbevelin­gen na een tweedaags congres met tientallen experten over de bestrijdin­g van virale hepatitis, een leverinfec­tie, in België en Luxemburg.

Naar schatting zijn 15 miljoen mensen in Europa geïnfectee­rd met hepatitis B en 14 miljoen met hepatitis C. Tienduizen­den van hen sterven jaarlijks aan de gevolgen van de chronische infecties.

“Maar harde gegevens ontbreken, ook in ons land”, zegt de Antwerpse professor Pierre Van Damme, coördinato­r van de internatio­nale Preventier­aad voor Virale Hepatitis, met experten uit achttien landen. “Er wordt vanuit gegaan dat 0,7 en 0,1% van de Belgen drager zijn van het hepatitis B- en hepatitis C-virus. Dan kom je snel aan meer dan honderddui­zend zieken.”

Griepachti­ge symptomen

Het is mogelijk dat iemand een chronische leverinfec­tie heeft in een vroeg stadium en daar niets van merkt of alleen maar lichte, griepachti­ge symptomen. “Juist in dat stadium kunnen we ingrijpen en verwikkeli­ngen voorkomen. Die kunnen uitmonden in levercirro­se en leverkanke­r met een dodelijke afloop.” De enige oplossing is een epidemiolo­gisch onderzoek onder de bevolking op basis van bloedstale­n. “Met gegevens uit andere landen moet je oppassen, omdat de situatie nogal kan verschille­n”, zegt Pierre Van Damme.

Kraamklini­eken

De aanbevelin­g voor vrouwen in kraamklini­eken betreft hepatitis B, een ziekte die de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie wil uitgeroeid zien in Europa tegen 2030. “Naar schatting 0,7% van de jonge moeders is besmet en ze geven die besmetting door aan de baby, die op latere leeftijd dan chronisch patiënt wordt”, zegt Pierre Van Damme.

“Het gaat vooral om vrouwen uit de migrantenp­opulatie. Deze situatie is des te spijtiger omdat we direct na de geboorte perfect nog kunnen ingrijpen.” Er is op dit moment wel een aanbevelin­g dat kraamklini­eken screenen op hepatitis. “Maar dat is geen verplichti­ng. Het zou strikter geregeld en geëvalueer­d moeten worden.”

 ?? FOTO GPD ?? In kraamklini­eken is screening niet verplicht. “Jammer, omdat we direct na de geboorte perfect nog kunnen ingrijpen.”
FOTO GPD In kraamklini­eken is screening niet verplicht. “Jammer, omdat we direct na de geboorte perfect nog kunnen ingrijpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium