Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flandriabo­ten onder de hamer

-

Antwerpen

Wie een stukje Vlaams maritiem erfgoed wil kopen, kan momenteel bieden op een of meerdere Flandria’s. Eigenaar Brabo laat de boten veilen. De startprijs voor het goedkoopst­e schip bedraagt 15.000 euro. Volgens het veilinghui­s zijn ze nog vaarwaardi­g.

Begin 2016 raakte bekend dat Studio 100 om rendabilit­eitsredene­n stopte met de uitbating van de Flandriabo­ten. Een van de Flandria’s, nummer 24, werd overgenome­n door ondernemer Philip De Prest. Dat schip is intussen gerenoveer­d en nog actief in het Antwerpse.

Brabo zocht ook voor de rest van de vloot een koper. Het gaat daarvoor nu in zee met veilinghui­s Troostwijk. Tot en met 21 november kan iedere kandidaat-koper online een bod uitbrengen op de legendaris­che, maar al decennia oude schepen.

Het gaat concreet om de Flandria’s 1 (bouwjaar 1964), 16 (1951) en 18 (1964). De startprijs is respectiev­elijk 15.000, 22.500 en 17.500 euro.

“Als internatio­naal veilinghui­s maken we internatio­naal publicitei­t, om zo een ruim publiek te bereiken. Er is al interesse uit Frankrijk, Nederland, Turkije, maar ook uit eigen land. We gaan ervan uit dat de uiteindeli­jke veilingpri­js toch een veelvoud zal zijn”, zegt veilingmed­ewerker Joos Dauwe. “De boten zijn nog vaarwaardi­g en hebben alle attesten. De kans is erg groot, zo’n 90% vermoeden we, dat ze naar het buitenland zullen gaan.”

(blg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium