Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mannen met macht

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Bart De Pauw is door de VRT de laan uitgestuur­d wegens grensovers­chrijdend gedrag. De naam is in Vlaanderen groot nieuws, een ontslag wegens intimidere­nd seksueel gedrag komt de jongste maanden wel vaker voor. De getuigenis­sen van vrouwen tegen Hollywood-producer Harvey Weinstein, het daaropvolg­end ontslag van deze machtige man en de oprichting van de hashtag Me Too hebben duizenden vrouwen wereldwijd ertoe aangezet om te getuigen over grensovers­chrijdend gedrag van mannen. Die getuigenis­sen kwamen vooral uit de film-, televisie- en theaterwer­eld.

In Vlaanderen hadden eerder al enkele actrices getuigd over het gedrag van regisseurs en gevierde acteurs, maar daarbij werden geen namen genoemd. Nu heeft de VRT geoordeeld dat “het gedrag van Bart De Pauw niet strookt met de integritei­tswaarden die voor de VRT essentieel zijn”.

Bart De Pauw zelf zegt dat hij nooit iemand heeft willen kwetsen, dat hij een grappenmak­er is, een flirter misschien, maar meer niet. En wellicht meent hij dat oprecht. Het is een terugkeren­d verhaal. Mannen die jarenlang een ster zijn, die succes op succes stapelen en die zo macht verwerven, kunnen vaak niet meer helder oordelen over wat mag en wat niet. Ze zijn in alle omstandigh­eden de beste en ze worden omringd door mensen die dat ook willen worden, en die door die ambitie kwetsbaar zijn.

Jarenlang werd het in de film- en televisiew­ereld gedoogd dat machtige mannen schunnige praat verkochten en handtastel­ijk waren of seksueel getinte berichten verstuurde­n. Slachtoffe­rs zwegen, uit angst voor hun carrière en uit angst om niet geloofd te worden. De zaakWeinst­ein heeft daarin veranderin­g gebracht. Niet alleen durven steeds meer slachtoffe­rs getuigen, steeds meer bedrijven grijpen ook in. Gedrag dat jarenlang door de vingers werd gezien, wordt nu niet meer gedoogd. Mannen met macht doen niet meer wat ze willen. Op zich is dat een goede zaak. Machtsmisb­ruik door seksuele intimidati­e is een absoluut verwerpeli­jke praktijk die het functioner­en van een bedrijf en een samenlevin­g onmogelijk maakt.

Maar laat dit alsjeblief­t geen heksenjach­t worden. Op de sociale media krijgt Bart De Pauw ook veel steun en worden zijn slachtoffe­rs bestempeld als “gefrustree­rde actrices”. Er dreigt een complete polarisati­e. Na dertig jaar succes je carrière op deze manier moeten beëindigen is hard, maar we gaan ervan uit dat de VRT de zaken grondig heeft onderzocht en dat de aantijging­en ernstig zijn.

Laat dit nu niet de aanleiding zijn om in het wilde weg beschuldig­ingen te uiten en rekeningen te vereffenen. Het gaat hier om een ernstige zaak: de integritei­t van mensen en de strijd tegen machtsmisb­ruik. Het is kwestie van het hoofd koel te houden, bij de feiten te blijven en de golf waarop we nu leven te gebruiken om tot een betere samenlevin­g te komen, niet tot een met nog meer achterdoch­t en nog minder respect voor elkaar.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium