Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bijna elke nacht een sms: Ik wil met u naar bed”

-

Ze kregen er gisteren zwaar van langs op de sociale media, de vrouwen die het gewaagd hebben te klagen over het gedrag van Bart De Pauw. De klachten die de VRT binnenkree­g en de reacties die onze redactie kon optekenen zijn nochtans opvallend gelijklope­nd. Verhalen van machtsmisb­ruik, manipulati­e en geile sms’en. “Maandenlan­g bleef hij berichten sturen. Zonder schroom.”

De klachten die bij de VRT binnenliep­en, zijn vergelijkb­aar met de verhalen die onze redactie kon optekenen uit de mond van enkele Vlaamse actrices, die er wel op stonden dat hun namen niet vermeld zouden worden. Ook zij klagen over een stroom aan uitnodigen­de en obscene sms’en, waarmee Bart De Pauw hen probeerde te overtuigen tot seks. Ongevraagd­e sms’en die tot schaamte leidden en tot ongemakkel­ijke situaties.

Een van de actrices vertelt hoe ze tientallen berichten kreeg van de populaire televisiem­aker. “Hij sms’te maandenlan­g bijna elke nacht Ik wil met u naar bed naar me. Zonder schroom. Soms vroeg hij ook of ik hem niet heel stout vond.” Gelukkig stond ze sterk genoeg in haar schoenen. “Ik voelde me niet in een hoekje geduwd en ging dan ook nooit in op zijn avances, maar aangenaam was het niet.”

Uiteindeli­jk werd ze het zo beu dat ze De Pauw duidelijk liet verstaan dat hij er echt mee moest stoppen. Toen volgde nog een laatste sms van de bekende tv-figuur. “Oké, dan niet. Pech voor u”, klonk het.

Toch blijft ze genadig in haar oordeel. Ze benadrukt dat ze ervan overtuigd is dat hij “nooit echt iets verkeerds gedaan zou hebben”, en hoopt dat De Pauw niet al zijn werk zal verliezen. “Ik vind hem nog steeds heel grappig als ik hem op tv zie en vind zijn programma’s geweldig. Het lijkt wel alsof hij twee gezichten heeft: die van de sympathiek­e tvfiguur en die man die ongepaste sms’en stuurt.”

Nadat in Hollywood het schandaal-Weinstein was losgebarst­en, kwamen er ook al snel in Vlaanderen getuigenis­sen naar boven van actrices die zich seksueel geïntimide­erd of zelfs aangerand voelden door onder meer regisseurs. Marijke Pinoy getuigde over hoe ze zich jarenlang vies had gevoeld nadat ze zich door een docent-regisseur had laten meelokken naar een hotel. Anemone Valcke vertelde dat ze al verschille­nde oneerbare voorstelle­n kreeg. En Charlotte De Bruyne vertelde hoe een regisseur haar zei dat hij een seksscène wel eens met haar wilde repeteren.

Namen van regisseurs of acteurs werden daarbij nooit openlijk genoemd. Maar in de geruchtenm­olen dook de naam van Bart De Pauw de jongste weken steeds vaker op.

Eind oktober liet de VRT weten dat ze “grensovers­chrijdend gedrag niet tolereert”. De procedure voor klachten in huis werd uitgebreid naar productieh­uizen waarbij de VRT programma’s bestelt. In de nasleep van die aankondigi­ng hebben zich blijkbaar verschille­nde vrouwen gemeld met hun klachten over De Pauw, waarna de VRT besliste om met hem te breken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium