Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tienerterr­oristen voor rechter

Justitie Jihadisten-in-spe wilden Filip Dewinter vermoorden en aanslag plegen op Centraal Station

- THEO DERKINDERE­N JORIS VAN DER AA

De tienerterr­oristen die vorig jaar werden opgepakt omdat ze een aanslag beraamden op het Centraal Station en op politicus Filip Dewinter, werden vanuit Syrië aangestuur­d door imam Yussuf El Gbouri, die tot 2015 actief was in moskeeën in Berchem, Hoboken en Borgerhout. Zes van hen verschenen gisteren voor de rechtbank.

Zes leden van de Antwerpse terreurcel die in mei 2016 werd opgerold, moesten zich gisteren verantwoor­den voor de correction­ele rechtbank van Mechelen wegens deelname aan de activiteit­en van een terroristi­sche groep. Het gaat vooral om geradicali­seerde tieners uit Antwerpen en Mechelen, die via de app Telegram met elkaar fantaseerd­en over het plegen van bomaanslag­en, het vermoorden van politici en het afreizen naar Syrië of Libië. Niet alle leden van de terroristi­sche groep moesten gisteren voor de rechter verschijne­n, want minstens drie jongeren die vorig jaar werden opgepakt waren te jong om te worden vervolg. Twee leden van de harde kern van de terreurcel werden door jeugdrecht­er in een instelling geplaatst. De jongste van de bende was een jongen van 15 jaar uit de omgeving van het Terloplein in Borgerhout.

Plannen niet opbergen

Volgens het federaal parket maakten de jongeren zich schuldig aan verschille­nde terroristi­sche misdrijven. Zo ondernamen een aantal leden van de groep een poging om naar Syrië te reizen om aan de zijde van hun idolen van IS deel te nemen aan de jihad. De federale gerechteli­jke politie greep al een eerste keer in, toen een minderjari­g lid van de groep op de luchthaven in Charleroi op punt stond om via Turkije naar het conflictge­bied in Syrië te vertrekken. De tiener werd een tijdje opgesloten in een gesloten instelling, maar dat was voor de geradicali­seerde jongens uit zijn groep geen reden om hun plannen op te bergen.

De federale politie ontdekte dat er nog een aantal andere piepjonge jihadisten-in-spe klaarstond­en om naar het kalifaat te vertrekken. De speurders ontdekten dat jongens in contact stonden met imam Yussuf El Gbouri, een prediker die tot november 2015 verbonden was aan de moskee El Mohsinien in Berchem, moskee De Koepel in Borgerhout en moskee El Tah El Nasser in Hoboken. Hij moedigde de jongeren aan om naar Syrië te komen en gaf hen tips hoe ze in Turkije de grens over zouden kunnen geraken.

Het openbaar ministerie vervolgt imam Gbouri als leider van de terroristi­sche groep, samen met handlanger Youssef Idmhaned, eveneens een ronselaar van jihadi-strijders. Beide kopstukken zitten vermoedeli­jk nog altijd in Syrië. Het openbaar ministerie vorderde tien jaar celstraf tegen de twee meerderjar­ige mannen.

Fantaseren over aanslag

Omdat de plannen om naar Syrië te vertrekken werden gedwarsboo­md,

of domweg mislukten, begonnen de jongeren te fantaseren over het plegen van aanslagen in Antwerpen. Zo spraken via hun Telegram-chatgroep honderduit over het plegen een zelfmoorda­anslag in het Centraal Station van Antwerpen. Een van de 16-jarige leden van de groep, een geradicali­seerde tiener uit Borgerhout, ging daarvoor op zoek naar explosieve­n en wapen.

“Die plannen waren al vrij ver gevorderd toen de politie kon ingrijpen”, stelt Antoon Schotsaert van het federaal parket. “Op een smartphone werd zelfs een filmpje gevonden van een van de jongeren. Dat filmpje werd opgenomen aan een tramhalte in Antwerpen. Hij zei in het filmpje dat het zijn laatste dag zou zijn en dat hij niet tegen te houden zou zijn om een aanslag te plegen.”

Moord op Dewinter

De plannen van een aanslag op Antwerpen Centraal werden opgeborgen na de aanslagen in Parijs en Zaventem. Want toen werd ook de bewaking van het station verhoogd. Daarom werd er een andere aanslag bedacht: het vermoorden van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Mechelaar Naim R. en een minderjari­ge zetten de plannen op punt via chat. Eerst zouden ze militairen aan het station doodschiet­en, hun zware wapens afnemen en daarmee Filip Dewinter vermoorden. “Eerst schieten we hem in zijn knie, we laten hem flink pijn lijden en dan maken we het af door in zijn hoofd te schieten. We kunnen hem ook onthoofden. En als de flikken komen, dan gooien we een granaat naar hen.”

De speurders denken dat de jongeren ook andere politici wilden viseren. Op een laptop werden foto’s van Bart De Wever, Liesbeth Homans, Jo Vandeurzen en Koen Geens aangetroff­en.

Tweede kans

Tegen de jongeren die plannen hadden om naar Syrië af te reizen of een aanslag te plegen in Antwerpen werden celstraffe­n van veertig maanden tot vijf jaar geeist. Opvallend is dat die straffen grotendeel­s met uitstel waren. De jongeren, die bijna allemaal terug naar school gaan of aan het werk zijn, krijgen van het openbaar ministerie dus een tweede kans. Een aantal jongeren betuigde gisteren voor de rechtbank hun spijt. “Ik was erg fout toen, en ik schaam me voor wat ik heb gedaan”, zo verklaarde een van hen.

Het vonnis wordt ten vroegste half december verwacht.

NAIM R.

Verdachte ‘‘We schieten Dewinter eerst door zijn knie en laten hem dan lijden. We kunnen hem ook onthoofden.’’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium