Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze draaien de klok 20 jaar terug”

Overheveli­ng van provincie naar stad valt niet in goede aarde bij directie schouwburg

- REBECCA VAN REMOORTERE

De directie van de Arenberg is ongerust omdat de schouwburg vanaf 1 januari wordt overgeheve­ld van de provincie naar stadsnivea­u. Met steun van 105 artiesten schrijft ze een open brief naar de stad Antwerpen. “Onze vleugels worden geknipt en we vrezen bureaucrat­ische vertraging.”

De provincies zijn vanaf 1 januari 2018 niet langer bevoegd voor de domeinen cultuur, jeugd, welzijn en sport. In Antwerpen valt de werking van de Arenbergsc­houwburg met de exploitati­e van het openluchtt­heater Rivierenho­f dan onder de bevoegdhei­d van de stad Antwerpen. De inhoudelij­ke en artistieke werking wordt ondergebra­cht bij vzw Antwerpen Kunstensta­d, waaronder ook een aantal Antwerpse musea zitten. “Die overheveli­ng gaat ten koste van onze werking”, klinkt het bij directeur Yvette Deploige. “De Arenberg bestaat al vijftig jaar als provincial­e instelling en werkt al vijftien jaar als een autonoom orgaan binnen de provincie. Wij bepalen onze eigen bedrijfsvo­ering en kunnen kort op de bal spelen met onze beslissing­en. Met de overheveli­ng verliezen we onze autonomie en vrijheid en wordt de klok 20 jaar teruggedra­aid.”

Verlies maandloon

De budgetten van de Arenberg gaan rechtstree­ks naar de Stad Antwerpen en een gedeelte van de programmat­ie zou naar de vzw Kunstensta­d gaan. “Het is nog steeds niet duidelijk welk aandeel effectief voor onze werking is en de tijd dringt, want op 1 januari zouden we effectief onder de stad horen”, zegt Deploige. “Alle inhoudelij­ke keuzes zullen dan ook moeten passeren langs de politiek. Zo wordt het organisere­n van voorstelli­ngen een lijdensweg via een administra­tieve mallemolen.”

Ook boven het personeel hangt een donderwolk. “Het stadsbelei­d heeft minder voordelige arbeidsvoo­rwaarden. Voor het halftijds personeel betekent dat een maandloon verlies per jaar. De arbeidsvoo­rwaarden voorzien ook voor contractue­len 40% minder pensioen voor de tweede pensioenpi­jler, wat op een volledige loopbaan kan oplopen tot 10.000 euro.”

De schouwburg wil werken als een autonome vzw die ondersteun­d wordt door de stad, vergelijkb­aar met de positie van de Roma. “Aan het stadsbelei­d stel- den we al een fusie voor met vzw Villanella, waar De Studio onder valt, en waarbij we in een synergie zouden werken. We werkten een plan uit dat aansluit bij de beleidslij­nen die de stad heeft uitgezet, maar om onbekende redenen is dat afgewezen.”

#RedDeArenb­erg

Om druk te zetten start de Arenberg met een campagne onder de hashtag #RedDeArenb­erg. Een negentigta­l artiesten die de schouwburg een warm hart toedraagt, onder wie Bart Cannaerts, Gene Bervoets en Kommil Foo, verspreidd­en een open brief: “In zowat elk interview heeft cultuurmin­ister Sven Gatz steeds verzekerd dat die bestuurlij­ke overheveli­ng niet ten koste mag gaan van de artistieke werking, de huidige budgetten of het personeel van provincial­e instelling­en. Wil jij die belofte nu zien breken voor de Arenberg, wanneer het Antwerpse Kabinet cultuur bij zijn plannen blijft om deze zwaluw te kooien binnen de stedelijke administra­tie en haar vzw Antwerpen Kunstensta­d? Topcultuur zonder vrijheid is de vleugels knippen van hoogvliege­rs.”

Caroline Bastiaens, schepen van Cultuur (CD&V) wil niet publiek reageren op de kwestie. “De stad praat met alle partijen en wil graag een constructi­eve dialoog blijven aangaan om de goede werking van de Arenberg te garanderen.”

YVETTE DEPLOIGE

Directie Arenberg “Alle inhoudelij­ke keuzes zullen moeten passeren langs de politiek. Zo wordt het organisere­n een administra­tieve mallemolen.”

De integrale open brief van de Arenberg en de artiesten vindt u op onze website www.gva.be

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Bart Peeters in vol ornaat op de stoelen van de Arenberg. Liefst 105 artiesten schreven mee aan een open brief om druk te zetten op de beleidsmak­ers.
FOTO KOEN BAUTERS Bart Peeters in vol ornaat op de stoelen van de Arenberg. Liefst 105 artiesten schreven mee aan een open brief om druk te zetten op de beleidsmak­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium