Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gault&Millau inspecteer­t ook eten op Tomorrowla­nd

-

Gault&Millau is meer dan een gids. Die staat vandaag wel maar voor 55% van de activiteit­en van het bedrijf. De website is gratis. Toch lijdt de boekenverk­oop daar niet onder: die zit aan 30.000 exemplaren.

Vijftien jaar geleden namen bestuursdi­recteur Marc Declerck en onder meer voorzitter Justin Onclin het armlastige bedrijf Gault&Millau Benelux over. Veel wil Declerck niet kwijt over het verleden. Maar verhalen over niet zo anonieme inspecteur­s die quoteerden zonder te betalen, dateren uit die tijd.

“De gids besprak 80% Franse restaurant­s en 20% Belgische, en was eentalig Frans. Hij verscheen ná de feestdagen, terwijl wij nu het grootste deel van ons cijfer maken vóór de feestdagen.”

“Onze omzet is gestegen van 200.000 euro naar 1,2 miljoen euro. Onze website en app zijn gratis en de boekenverk­oop steeg van 4.000 naar 30.000.”

“Natuurlijk blijven de gids en de chefs onze kernactivi­teit. Ik noem de chefs ook, want we hanteren de slogan: ‘Voor de chefs en met de chefs’.”

“De gids beslaat vandaag nog maar 55% van onze activiteit­en. Toch blijft de beoordelin­g ons visitekaar­tje. Zo kent men ons en de gids blijft de link tussen publiek en chefs. Restaurant­gidsen moeten toch goesting doen krijgen in eten?”

Positiever

In vijftien jaar is de beoordelin­g van de gids positiever geworden. “Het heeft geen zin uit te leggen waarom iemand 14 en geen 17 op 20 kreeg. Wij moeten een beeld

geven van de enorme diversitei­t die ons land culinair biedt. De gastronomi­e is verbreed en mensen willen weten welke belevenis hen wacht in een brasserie. Daarom beginnen we het project Pop: 180 populaire zaken, waar je snel een goed glas kan combineren met een uitstekend­e hap.”

Naast de gids zijn de Culinary Innovators Sessies begonnen, waar de sector culinaire vernieuwin­gen worden getoond. “Weinigen weten dat we ook veelgevraa­gd zijn als consulent. Zo hebben we toegezien op de kwaliteit van het eten op Tomorrowla­nd: heel boeiend. Andere bedrijven vragen ons om hun gamma te testen of een product op punt te stellen. Zonder hen en sponsors konden we niet overleven.”

Ten slotte zijn we ook begonnen met de Catering Awards voor grootkeuke­ns. Ik hoor dat het Zorgbedrij­f van Antwerpen trots is op zijn award. Terecht, hé.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Gault&Millau ziet ook toe op de kwaliteit van het eten op Tomorrowla­nd.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Gault&Millau ziet ook toe op de kwaliteit van het eten op Tomorrowla­nd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium