Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toch nog procedure tegen Oosterweel

Antwerps staalbedri­jf Noesen verzet zich als laatste volhouder, maar minister Weyts is gerust

- SACHA VAN WIELE

De Vlaamse regering was iets te voorbarig in het aankondige­n dat er geen procedures meer liepen tegen de Oosterweel­verbinding. Er loopt nog een procedure bij de Raad van State van Antwerpse staalhande­l Noesen.

BEN WEYTS Vlaams minister van Mobiliteit ‘‘Ik ga ervan uit dat ook dit bedrijf begaan is met de mobiliteit in en rond Antwerpen.’’

Vlaams minister van Milieu Joke Schauvlieg­e (CD&V) was blij dat de Antwerpse actiegroep­en en verschille­nde particulie­ren uit Antwerpen en Zwijndrech­t hun procedures hadden stopgezet. Zo was de laatste hinderpaal van de baan. Maar Noesen nv, een staalhande­l uit de Antwerpse Damwijk die vreest vijf jaar lang afgesloten te worden van de openbare weg, laat via zijn advocaat weten dat het nog steeds een procedure bij de Raad van State lopen heeft.

Advocaat Stijn Verbist omschrijft de verklaring van de Vlaamse regering als “manifest onjuist”. Het bedrijf is gevestigd vlak bij een van de grootste geplande werven voor het infrastruc­tuurprojec­t.

“Tijdens de uitvoering van de geplande werken voor de realisatie van de Oosterweel­verbinding, waarvan de duurtijd geschat wordt op vijf jaar, zal Noesen ontoeganke­lijk worden voor klanten, leverancie­rs en personeel”, zegt de advocaat. “Al sinds 2000 vraagt Noesen naar een duidelijke en adequate oplossing die aan het bedrijf de nodige bestaansze­kerheid kan bieden. Tot op heden kan de Vlaamse regering deze oplossing niet bieden.”

Niet tegen oplossing

Het bedrijf laat via zijn advocaat weten dat het niet tegen een oplossing voor het Antwerpse mobiliteit­sprobleem is, maar wel al het nodige wil doen om het eigen voortbesta­an te vrijwaren. Daarom loopt er nog een procedure bij de Raad van State en wil Noesen nv ook een burgerlijk­e procedure starten.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is niet ongerust. “De procedure van dit bedrijf gaat niet over heel de Oosterweel­verbinding, maar slechts over een particulie­r probleem”, zegt Weyts. “Het bedrijf is daadwerkel­ijk gevestigd aan de werfzone voor de kanaaltunn­el. Daardoor zou dit bedrijf, maar ook anderen in die buurt, tijdens de werken moeilijk of niet bereikbaar zijn. Ondertusse­n hebben we een technische oplossing gevonden voor die bedrijven. Dat de advocaat zegt dat de procedure heel de Oosterweel­verbinding gaat kelderen, is buiten proportie. Ik ga ervan uit dat ook dit bedrijf begaan is met de mobiliteit in en rond Antwerpen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium