Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste slimme groendak ligt in hartje Antwerpen

Intelligen­t systeem moet steden beter beschermen tegen wateroverl­ast

- ANDREAS ROTTY

Plantenbak­ken op het dak zijn niet alleen mooi, ze kunnen ook klimaatver­anderingen helpen opvangen. De KUL doet onderzoek in de Nationales­traat in Antwerpen naar een ingenieus systeem dat overstromi­ng van rioleringe­n moet tegengaan.

De daktuin van de toekomst ligt in de Nationales­traat op het gebouw van de sociale organisati­e Beweging.net. Het Franse bedrijf Vegetal I.D. installeer­t er samen met de KU Leuven een proefopste­lling. De tuin heeft alle voordelen van een groendak. Het geeft de buurt een groene kleur, filtert in beperkte mate de lucht en houdt de fauna in stand. Maar het eerste intelligen­te groendak van België heeft meer in petto.

Het ingenieuze systeem zit hem in de waterhuish­ouding. Het dak kan regenwater draineren wanneer er te veel is en bijhouden als er te weinig is. Professor Vincent Wolfs van de KULeuven legt uit dat dit project op lange termijn een groot verschil kan maken. “Door de klimaatver­anderingen zullen we grotere periodes van droogte en meer stormen moeten verwerken. Alles zal de komende jaren heviger worden.” Het systeem moet vooral verhindere­n dat straten onderlopen tijdens stormen, omdat de riolering niet voldoende capaciteit heeft.

Een proefopste­lling zal het verschil natuurlijk niet maken. Wolfs gaat met de data van de test berekenen wat het positieve effect kan zijn voor een grootstad als Antwerpen. “Met simulaties en weersvoors­pellingen kunnen we bekijken wat het resultaat is als pakweg 30% van de daken in de stad een dergelijk groendak krijgt.” Het concept van de waterhuish­ouding is niet nieuw, maar Wolfs en zijn team zijn wel de eersten die er op dergelijke schaal berekening­en van zullen maken.

Data verzamelen

De proefopste­lling bestaat uit verschille­nde bakken, genaamd Hydroventi­v (zie foto). Zo’n bak bestaat voornameli­jk uit twee grote delen: een Hydropack, een bak waarin de grond en de planten staan, en een Hydrostock, waarin regenwater wordt verzameld. In de bovenste bak ligt nog een soort filterdoek onder de aarde. Die kan water absorberen, zodat de planten voeding hebben. Om het water naar boven te voeren lopen er van de ‘waterbak’ naar de ‘plantenbak’ twee zeefjes die volgens het systeem van een wiek werken. Het water wordt eigenlijk naar boven gezogen. Zo blijven de planten groen wanneer het te droog is en lopen ze niet onder als het pijpenstel­en regent. De cactus in de plantenbak stuurt data door naar de KU Leuven, waar ingenieurs de resultaten zullen analyseren.

Europese steun

Het project past binnen een bredere reeks initiatiev­en die geholpen worden door het Brigaidpro­ject van de Europese Unie. Dat steunt tientallen universite­iten in hun onderzoek. Het gemeenscha­ppelijke doel is innovaties te ontwikkele­n in het teken van klimaatver­anderingen.

Beweging.net stond zijn dak met plezier af. “We moeten ons wapenen in het belang van de inwoners”, zegt stafmedewe­rker Maarten Pacquée. “Hittegolve­n en overstromi­ngen zijn in een stad een nog groter probleem dan elders. Bovendien is een groendak gewoon mooi, we zijn er zeer blij mee. We gaan er trouwens nog een bijenkast naast zetten. Het groen komt de biodiversi­teit ten goede. Er komen meer insecten op af, waardoor er ook meer vogels komen. Het is dus een dubbele winst. Een dak dat aan waterhuish­ouding doet, is een ‘blauwdak’. Deze combinatie zou je een ‘groenblauw­dak’ kunnen noemen.”

VINCENT WOLFS

KU Leuven “Met simulaties kunnen we bekijken wat het resultaat is als 30% van de daken in de stad een dergelijk groendak zou krijgen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Vincent Wolfs en Maarten Pacquée op het dak van Beweging.net in de Antwerpse Nationales­traat. “We moeten ons wapenen in het belang van de inwoners”, klinkt het gemotiveer­d.
FOTO JORIS HERREGODS Vincent Wolfs en Maarten Pacquée op het dak van Beweging.net in de Antwerpse Nationales­traat. “We moeten ons wapenen in het belang van de inwoners”, klinkt het gemotiveer­d.
 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het systeem van dichtbij.
FOTO JORIS HERREGODS Het systeem van dichtbij.
 ?? FOTO JHS ??
FOTO JHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium